Nikolić i Skot o vozu i odnosima Srbije i SAD

Beta 17.01.2017

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je u razgovoru sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom ocenio kao "potpuno neprihvatljivo" ponašanje Prištine u vezi s vozom Beograd-Kosovska Mitrovica prošlog vikenda, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Kako je navedeno, Skot je rekao da se ne radi o transportu, već o saglasnosti o ulasku i kretanju po Kosovu.

Iz Beograda je u subotu posle skoro dve decenije krenuo prvi voz za Kosovsku Mitrovicu, ali se zaustavio u Raški i vratio u Beograd. Na vozu je na dvadesetak jezika pisalo "Kosovo je Srbija", a unutrašnjost je bila ukrašena fotografijama fresaka iz srpskih manastira.

"Za njih je provokacija voz ukrašen srpskim obeležjima i na taj voz su krenuli bombama i dugim cevima, bez odobrenja KFOR-a. Niko ne postavlja pitanje da li je provokacija to što po teritoriji Kosova idu sa obeležjima velike Albanije i javno promovišu tu besmislenu ideju", rekao je Nikolić.

Predsednik je ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, bez obzira na pritisak velikih sila "koje su se okupile oko promocije te nezavisnosti".

Predsednik Srbije je rekao da među građanima postoji sumnja da Srbija može da ima jednak tretman kao i neke druge zemlje, koje su, čini se - kako je rekao - "imale bolju percepciju u očima SAD".

Skot i Nikolić su se saglasili da dve strane ne mogu da ubede jedna drugu oko statusa Kosova.

Nikolić je ocenio da su Srbija i SAD na putu oporavka bilateralne saradnje i rekao da očekuje da će sa novom vladom SAD odnosi dobiti novi kontekst.

Predsednik Srbije je kazao da mu prištinske vlasti nisu dopustile da Božić provede na Kosovu i Metohiji, i podsetio Skota da nije urađeno ništa ni na uvođenju Zajednice srpskih opština."Ja ću uvek govoriti iskreno i otvoreno, i štititi Ustav Republike Srbije. Razumem da vi bezuslovno podržavate nešto na čije ste stvaranje direktno uticali. Vi ste sprovođenjem svoje volje, stvorili mnoge nevolje i ja se nadam da će sa novom administracijom takvo ponašanje da prestane", rekao je Nikolić.

Skot je rekao da SAD podržavaju reforme i otvaranje poglavlja u okviru evrointegracije Srbije, i izrazio spremnost SAD za jačanje odnosa sa Srbijom.

"Srbija je značajan faktor stabilnosti u regionu i odnosi sa susedima su imali svojih uspona i padova", konstatovao je ambasador SAD i dodao da su u normalizaciji odnosa sa Kosovom napravljeni koraci napred, ali i neki koraci unazad.

(Beta, 01.17.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »