Više organizacija osudilo napad na aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava

Beta 18.01.2017

Više nevladinih organizacija osudilo je danas fizički napad na aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava na tribini Srpske napredne stranke (SNS) u Beškoj kod Inđije.Kako se navodi u saopštenju, do napada je došlo kada su aktivisti Inicijative mladih, razvijanjem transparenta sa natpisom "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama", prekinuli govor haškog osuđenika Veselina Šljivančanina, u znak protesta zbog njegovog gostovanja na tribini.

Takođe se navodi da je, nakon toga, grupa pristalica SNS-a nasrnula na aktiviste Inicijative mladih, pocepala transparent i nasilno ih izbacila iz prostorije. Tom prilikom je nekoliko aktivista oboreno na pod i šutirano, a dvoje aktivista je teže povređeno.

Ubrzo nakon napada, SNS je protest Inicijative mladih proglasio "fašističkim" a aktiviste nazvao "huliganima".

Organizacije potpisnice saopštenja osudile su retoriku SNS, koja "umesto nasilnike, za nasilje okrivljuje žrtve" i "ohrabruje lov na predstavnike onih nevladinih organizacija koje se zalažu za uspostavljanje vladavine prava, demokratizaciju Srbije i suočavanje s prošlošću".

U saopštenju se pozivaju nadležni organi Srbije da brzo procesuiraju sve vinovnike incidenta i javno ga osude, i da upute podršku naporima aktivista za ljudska prava koji se svakodnevno suočavaju sa otporima, a često i sa otvorenim nasiljem.

Izostanak tih mera, kako se dodaje, nedvosmisleno će pokazati da politika Srbije inklinira povratku u društveno-političku atmosferu u kojoj su otvoreni fizički napadi na aktiviste civilnog društva i svaki kritički govor, patriotski i prihvatljiv čin.

"Napad na aktiviste posledica je zvanične politike negiranja učešća Srbije u ratovima 1990-ih i odbacivanja odgovornosti za zločine počinjene tokom tih ratova", dodaje se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku, Praxis, Centar za unapređivanje pravnih studija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Žene u crnom, Vojvođanski građanski centar, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Beogradski centar za ljudska prava, Građanska akcija Pančevo, Centar za evroatlantske studije i Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM.

(Beta, 01.18.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »