Podaci CIA dostupni na internetu

Beta 18.01.2017

Najveća zbirka deklasifikovanih dokumenata američke obaveštajne agencije CIA je sada dostupna na internetu, objavila je njena uprava.

Ta dokumenta su ranije bila dostupna javnosti samo u Nacionalnom arhivu u Merilendu.

Oko 930.000 dokumenata, sa ukupno više od 12 miliona stranica, sada je dostupno u "Elektronskoj čitaonici" (Electronic Reading Room) na sajtu CIA.

Od 1999. godine CIA redovno objavljuje istorijska deklasifikovana dokumenta, ali su do sada bila dostupan samo onima koji bi došli u Nacionalni arhivu u Merilendu (NARA).

"Prebacivanje tih dokumenata na internet, onlajn, ističe posvećenost CIA povećanju dostupnosti deklasifikovanih podtaka javnosti", piše u saopštenju.

Zbirka dokumenata obuhvata mnoštvo tema, kao što su rana istorija CIA, "Hladni rat", Vijetnam, projekat "Berlinski tunel", Korejski rat, izviđački avion U-2. U tim dokumentima se detaljno razmatra i razvoj terorizma, niz svetskih vojnih i ekonomskih tema.

Dokumenta obuhvataju zbirke obrađenih obaveštajnih podataka od 1940-tih do 1990-tih godina koje su pripremili Direkcija za analizu, Direktorat za izveštaje o operacijama, Direkorat za nauku i tehnologiju, i druge službe CIA, a dostupne su i slike.

Deklasifikovanje dokumenata starih 25 godina je naređeno izvršnim nalogom, te se zbirka dostupnih dokumenata tako stalno proširuje.

Elektronska čitaonica CIA uz potpunu pretragu teksta je na www.cia.gov/library/readingroom/collection/crest-25-year-program-archive.

(Beta, 01.18.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »