DS traži ostavku vlade posle Dačićeve izjave

Beta 19.01.2017

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac zatražio je danas ostavku Vlade Srbije zbog izjave u kojoj je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naveo da postoje "pisani i nepisani Briselski dogovori".

Šutanovac je u saopštenju pozvao Vladu Srbije i Dačića "kao potpisnika Briselskog sporazuma", da javno saopšte "koje sve dogovore su krili od građana".

"DS je još pre tri meseca tražila od Vlade Srbije da saopšti šta je sve potpisano, a šta dogovoreno u ime građana Srbije. Podržali smo Briselski sporazum, ali ne želimo da građani Srbije budu taoci Vlade koja se kocka sa našom budućnošću i upropašćava živote Srba na Kosovu", naveo je predsednik Demokratske stranke.

Šutanovac je ocenio da Vlada Srbije, "umesto nastavka dijaloga, potpirivanjem nacionalizma i provokacijama šteti nacionalnim interesima zemlje".

"Trenutni ministar spoljnih poslova mora da zna da usmeno predanje nije validno u međunarodnim odnosima i da ono neće zaštititi Srbe na Kosovu, što mora biti primarni cilj naše zemlje u kosovskoj politici", kazao je Šutanovac.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije danas u Beogradu da "oružane snage i bezbednosne snage ne mogu da dolaze na sever Kosova" i da se poštovanje dogovora postignutih na visokom nivou podrazumeva bez obzira da li su usmeni.

"Kada razgovaraju predsednici, premijeri, ministri spoljnih poslova, u njima se podrazumeva da imaju dovoljno kapaciteta da sklapaju dogovor", rekao je Dačić na pitanje novinara kakvu težinu usmeni dogovori imaju u međunarodonom pravu.

On je dodao da je "apsolutno nebitno da li je usmeno, pismeno, s pečatom ili bez pečata, na salveti ili na hartiji". 

(Beta, 01.19.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »