Vučić: Nastavak dijaloga u utorak uveče, sastanak na najvišem nivou

Beta 22.01.2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će briselski dijalog s Prištinom biti nastavljen u utorak uveče, pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini. 

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Vučić je rekao da će dijalog biti nastavljen na najvišem nivou, odnosno da će iz Beograda na razgovore putovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić i on, a da očekuje da će i kosovski Albanci dovesti svoje najviše predstavnike. 

"Nadam se da će biti dovoljno razuma i racionalnog pristupa da se više ne ponovi dovođenje oružja i oruđa u sredine koje su naseljenje Srbima, kako bi se pokazali mišići", rekao je Vučić. 

On je dodao da je za Srbiju najvažnije da se izbegnu sukobi i provokacije i da će vlasti uložiti mnogo rada i truda da se obezbedi nastavak ekonomski sigurne budućnost za građane Srbije.  

Vučić je ocenio da razgovori s Prištinom neće biti jednostavni ni laki, jer su pozicije potpuno udaljene. 

"Oni polaze od premise da je Kosovo nezavisno a mi da je deo Srbije. Iz toga teško možemo da dođemo do istog zaključka", rekao je Vučić i naveo da je, ipak, najvažnije da ne bude upotrebe oružja. 

On je kritikovao medije i deo javnosti koji su taj događaj sveli na priču o tome kako je izgledao voz za Kosovsku Mitrovicu i ocenio da Albanci nisu mogli da se odluče na takvu reakciju samo zbog izgleda voza, jer ga nikada nisu ni videli, s obzirom da je zaustavljen u Raški. 

Vučić je rekao da ne shvata zbog čega su Albanci doveli specijalnu jedinicu s velikim brojem oklopnih vozila zbog natpisa "Kosovo je Srbija", a svojevremeno su tvrdili da je puštanje drona sa zastavom Velike Albanije u Beogradu samo sitnica. 

"I uvek su oni u pravu, a uvek su Srbi krivi! Ne može to uvek tako da bude, ne može to da bude realno", rekao je Vučić.

On je odbacio tvrdnje da specijalna kosovska policija ROSU ima pravo da dođe bez poziva u srpske sredine i rekao da njen sastav mora da odgovara etničkom sastavu teritorije na kojoj je angažovana.  

(Beta, 01.22.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »