Jovanović: Mir je potreban i Srbima i Bošnjacima

Beta 23.02.2017

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović danas je povodom zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, rekao da traganje za pravdom ne sme biti ni razlog ni opravdanje za nove nesporazume ili radikalizaciju odnosa u regionu.

Jovanović je u pisanoj izjavi naveo da revizijom treba da se bave sudije i pravni timovi, ali da nema potrebe za radikalizacijom odnosa između Srba i Bošnjaka u samoj BiH.

"Sve ono što je potrebno Srbiji, potrebno je i Srbima i Bošnjacima - a to je mir. Ne smemo dozvoliti da problemi ugroze krhki mir koji imamo više od 20 godina. Ko god se nalazi na vlasti u Sarajevu, u Beogradu ili Banjaluci, on se suočava sa problemom koji razara sve, a to je surova prošlost za koju smo svi zajedno odgovorni", rekao je Jovanović.

On je kazao da je jasno da je BiH u ozbiljnoj krizi i da se sada samo traže povodi za međusobne obračune.

"Ako srpski lideri u BiH misle da brane Srbiju kao što su to već radili, molim ih da to više ne rade. Najveća pomoć nam je mir u BiH. Nakon više od 20 godina, najbolje bi bilo da makar pokušamo da ponovo budemo normalni", rekao je Jovanović i dodao da nikada neće dovoljno pravde za one koji su stradali u strašnom ratu, niti pravde koja bi mogla tu bol da nadoknadi.

Jovanović je kazao da nema normalnog odnosa između Srba i Bošnjaka ukoliko je BiH "takva kakva je" i da se zajedno moraju tražiti odgovor na probleme koji će "zajedno polomiti kičmu i Srbiji i BiH ukoliko budu ostali previše dugo otvoreni".

"Moramo da budemo sposobni da razmišljamo o rešenjima za 21. vek, a ne da se držimo rešenja koja će nas vraćati u '95. godini. To ponekad liderima nije lako da kažu, ali će cena koja se onda plaća biti samo veća", naveo je Jovanović.

(Beta, 02.23.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »