Vučić za zajednički turistički nastup Srbije, CG i BiH (VIDEO)

Beta 23.02.2017

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina treba da na tržištu turizma nastupaju zajedno i najavio da ova godina treba da bude godina velikog i ozbiljnog investiranja u banje u Srbiji.

Vučić je, otvarajući Sajam turizma u Beogradu, rekao da samo zajedničkim izlaskom na tržište i ponudom inostranim turistima koji traže nove destinacije, Srbija, Crna Gora, BiH, ali i Makedonija mogu postići neuporedivo bolji rezultat i veću dobit od turizma.

"Umećemo i da sačuvamo najvažnije, sigurnost bezbednost i mir na Zapadnom Balkanu. Strani turisti traže nove destinacije i to je naša najbolja prilika. Ovo je područje koje žele da vide, i mi im garantujemo punu sigurnost i gostoprimstvo" rekao je Vučić.

Ocenio je da Srbija koja se nikada nije isticala turizmom, jer ga ne smatra najvažnijom razvojnom granom, ipak prošle godine imala 200 miliona evra više zarade od turizma nego Crna Gora, kojoj je turizam glavna razvojna grana.

Vučić je dodao da je prošle godine Srbija zaradila rekordne 1,42 milijarde evra od turizma.

"To samo govori kako smo sebe potcenjivali svih ovih godina i nismo uspeli da vidimo gde leže svi naši potencijali", ocenio je Vučić.

On je naveo da je u Srbiji broj turista prošle godine bio veći za čak 13 posto, a broj noćenja za 14 odsto što je porast veći nego drugde u Evropi.

Premijer je kazao da očekuje da se Srbija poboljšanjem kvaliteta usluge i objekata pohvali i novim rekordima.

Vučić je kazao da su se mnogi smejali akciji podele vaučera od 5.000 dinara nekim kategorijama stanovništva za odmor u zemlji, ali se to dobro pokazalo i doprinelo oživljavanju pojedinih mesta u Srbiji, te će se ta akcija nastaviti.

Premijer je kazao da očekuje da će jedna kineska kompanija uskoro uspostaviti let Beograd-Peking što će posle ukidanja viza, kako očekuje dovesti veliki broj turista iz Kine u Srbiju.

Ministar trgovine i turizma Srbije, Rasim Ljajić rekao je da na Sajmu turizma učestvuje 56 zemalja sa 1.200 izlagača, a Kina i Rusija prvi put predstavljaju ponudu što će doprineti privlačenju većeg broja turista s tih tržišta.

On je kazao da je Sajam turizma u Beogradu ima pet puta više posetilaca nego sajam u Zagrebu, a sedam puta više nego sajam turizma u Ljubljani.

On je podsetio da je strategijom razvoja turizma definisano 18 prioritetnih turističkih destinacija u Srbiji.

Ljajić je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora partner na ovogodišnjem sajmu i podsetio da su ona i Srbija napravile zajedničku ponudu za turiste na trećim tržištima.

Ministar turizma Crne Gore Pavle Radulović je rekao da ove godine očekuje da njegovu zemlju ove godine poseti 400.000 turista iz Srbije.

On je kazao da Crna Gora radi na poboljšanju svoje ponude i da je najveći izazov produženje turističke sezone.

Radulović je ocenio da je šansa za sve zemlje u regionu da zajedničkom saradnjom privuku turiste sa dalekih destinacija.

On je najavio da će danas biti potpisan sporazum o saradnji u turizmu sa Ministarstvom trgovine i turizma Srbije.

(Beta, 02.23.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »