Opština u Slovačkoj ukinula 'besmislen' porez na pse

Beta 24.02.2017

Opština Mutne na severu Slovačke prva je opština u toj zemlji koja je ukinula jedan lokalni porez  -  uz obrazloženje da je besmislen. Ukinut je porez na pse jer uzima pare od građana, koji ništa ne dobijaju zauzvrat.

"U Slovačkoj je masa besmislenih poreza za koje građani i država ne dobijaju zauzvrat odgovarajuće usluge. Mi, kao i većina opština i gradova u Slovačkoj ništa posebno ne činimo za vlasnike pasa koji nam plaćaju porez. Mi ne idemo da čistimo za njima, nije potrebno da skupljamo pseće ekskremente na javnom prostoru zato što je većina građana savesna i počisti za svojim psom", kazao je slovačkoj agenciji TASR predsednik opštine Mutne, Marjan Murin.

Lokalni porez na vlasništvo psa, viši u gradovima i stambenim zgradama, manji u porodičnim kućama i u selima uvele su još komunističke vlasti u Čehoslovačkoj u drugoj polovini prošlog stoleća kao način da smanje broj pasa ljubimaca u gradovima a posredno da nateraju Čehe i Slovake da svoje pse vaspitaju i obučavaju, pošto su od poreza tada bili oslobođeni psi sa položenim radnim i lovačkim ispitima.

Danas kada tog oslobađanja poreza za pse sa ispitom nema gradovi i opštine u Slovačkoj i Češkoj pravdaju porez potrebom da čiste grad a takođe se od njega finansira široka mreža azila za pse i mačke, pa tako, recimo, u Češkoj psi lutalice ne postoje.

Murin je kao drugi razlog ukidanja lokalnog poreza za pse naveo i to da psi štede novac opštini, slovačkoj policiji i državi.

"Dalji razlog je to što upravo pas u mnogim slučajevima obavlja rad policije zato što mu je u genima da bude čuvar svoje teritorije i štiti tako imovinu građana", kazao je predsednik opštine Mutne.

Odbornicima se nije svidela ni diskriminacija vlasnika pasa zato što lokalni porez na mačke, papagaje, konje, zmije ili druge ljubimce u domaćinstvima Slovaka ne postoji.

(Beta, 02.24.2017)

Porez »

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »