Rasprava Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu

Beta 27.02.2017

Predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN Vladimir Sofronkov rekao je danas u raspravi o izveštaju UNMIK-a da se Rusija oštro protivi menjanju mandata Misije UN na Kosovu.

On je rekao da je formiranje oružanih snaga Kosova u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ruski diplomata rekao je i da su na Kosovu i dalje brojni incidenti i napadi na nealbansko stanovništvo i upozorio na opasnost širenja radikalnog islama kao posledice učešća kosovskih Albanaca u sukobima na Bliskom istoku.

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izjavio je na sednici da je "Kosovo uspešna priča".

On je naglasio značaj pregovora Beograd i Prištine i pozvao je obe strane da ispune dogovoreno u Briselu. Ukazao je na važnost posredovanja EU u pregovorima dve strane.

Američki diplomata naveo je da je bilo porasta tenzija na Kosovu u poslednjih nekoliko meseci, ali da su problemi rešeni mirno i bez sukoba.

Prema njegovim rečima, SAD podržavaju Kosovo kao multietničku demokratiju, njegovo međunarodno priznavanje i učlanjenje u međunarodne organizacije, među kojima i u UN.

Predstavnik SAD pozvao je SB UN da se izveštaj o Kosovu ubuduće predstavlja na svakih šest, umesto na svaka tri meseca.

Predstavnik Velike Britanije pri UN rekao je da je njegova zemlja posvećena održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, dodajući da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna na tom putu.

On je pohvalio pozitivne korake koje su u prethodna tri meseca preduzele kosovske vlasti, posebno pomake u reformi pravosuđa, dobijanje samostalnog pozivnog broja i drugo.

Britanski predstavnik je izrazio žaljenje zbog eskalacije tenzija na Kosovu u poslednjih nekoliko meseci, navodeći da dve strane, umesto stvaranja tenzija, treba da gledaju u budućnost.

Pohvalio je posredovanje EU, posebno angažovanje visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, u dijalogu Beograda i Prištine.

Takođe je ukazao na odličnu saradnju kosovske vlade i gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice u rušenju zida kod mosta na Ibru i uređenju tog prostora. On je naveo da je to pravi duh, za koji se formalno zalažu Beograd i Priština na pregovorima u Briselu.

Britanski diplomata pridružio se pozivima predstavnika SAD da se izveštaji o situaciji na Kosovu predstavljaju na svakih šest meseci, kao i na restrukturiranje misije Euleks.

Predstavnik Italije pri UN izrazio je zabrinutost zbog porasta tenzija na Kosovu koje su pomenute u izveštaju.

On je pozvao predstavnike Beograda i Prištine da se suzdrže od jednostranih akcija koje mogu da dovedu do porasta tenzija i izrazio je jaku podršku njegove zemlje normalizaciji odnosa dve strane.

Prema njegovim rečima, na Kosovu je postignut izuzetan napredak, ali još puno toga mora da se uradi.

Ohrabrio je Beograd i Prištinu da normalizuju odnose i pozvao na brzo uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Predstavnik Italije je pozdravio učešće EU u dijalogu dve strane.

(Beta, 02.27.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »