Tači: Srbija nema imovinu na Kosovu, nije naslednica SFRJ

Beta 16.03.2017

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Čaglavici da se o strateškim interesima Kosova, poput formiranja vojske, neće konsultovati sa Srbijom.

"(Premijer Srbije Aleksandar) Vučić može da vodi kampanju u Srbiji i da dobije izbore, ali Vojska Kosova će biti osnovana", kazao je Tači srpskim medijima i predstavnicima civilnog društva u Medija centru u Čaglavici.

On je rekao i da su kosovske institucije spremne da rade sa predstavnicima kosovskih Srba i Evropske unije na izradi Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

Govoreći o suprostavljanju zvaničnika Srbije inicijativi o prerastanju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku, Tači je naveo da dijalog Kosova i Srbije ima za cilj normalizaciju odnosa dve zemlje, ali i da pitanja od strateškog interesa za državu Kosovo nisu deo tog dijaloga.

Prema njegovim rečima, "galama" oko javne svojine koje su odlukom Vlade Kosova postale vlasništvo Kosova deo je izborne kampanje u Srbiji.

"Srbija nema imovinu na Kosovu. Javna imovina je imovina Kosova. Kosovo je bilo deo jugoslovenske federacije, koja se rasformirala", kazao je Tači i dodao da Srbija nije naslednica bivše Jugoslavije, več samo jedna od njenih republika.

"Imovina Kosova je sveta i nedodirljiva", kazao je predsednik Kosova.

(Beta, 03.16.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »