Vučić: Usvojimo deklaraciju, a posle samita ponovo svađe i sukob (VIDEO)

Beta 16.03.2017

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dobro što će lideri Zapadnog Balkana na samitu u Sarajevu izaći sa još jednom novom deklaracijom, ali je dodao da odmah potom ponovo početi svađe i sukobi.

"Lepo što ćemo mi da izađemo sa još jednom deklaracijom, divne su nam fotografije, frizure su nam super, samo što čim prođe današnji dan, opet ćemo da imamo svađe i sukobe", rekao je Vučić.

On je u obraćanju na samitu predsednika vlada zemalja Zapadnog Balkana pozvao domaćine da ne nazivaju sve prisutne (posebno Kosovo) državama, jer ni on to ne radi.

"Različiti su sentimenti kada je Srbija u pitanju. Sve može da se izgovori protiv Srbije, a Srbija to mora da prećuti", kazao je srpski premijer i dodao da to ne čini zbog predsedničke kampanje u Srbiji u kojoj učestvuje kao kandidat vladajuće koalicije.

Vučić je ocenio da zemlje Zapadnog Balkana na zajedničkim skupovima uvek govore o ekonomiji i pitanjima koja ih spajaju, a kada se skupovi završe, vraćaju se političkim temama ili ne pričaju uopšte.

Prema njegovim rečima, da je više učinjeno na pitanju ekonomskog spajanja, bilo bi manje problema u slanju nekakvih drugačijih poruka građanima regiona.

Vučić je naveo da svi u regionu veruju u evropsku perspektivu, ali da niko u Srbiji više ne pominje datume, dodajući da mu se čini da je slična situacija i u mnogim zemljama Zapadnog Balkana.

"Mi smo posvećeni našem evropskom putu i to se nikada ne postavlja kao pitanje. I kada neko misli da imamo određene probleme, mi naš strateški cilj nikako ne menjamo", rekao je srpski premijer.

Dodao je da bi voleo da je evropska perspektiva u regionu nešto jasnija.

Premijer je rekao da je predložio stvaranje jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana, dodajući da u regionu žive ljudi koji mogu da ostvare i bolji ekonomski rast nego što je to slučaj u ovom trenutku.

Naveo da će najveća prednost takvog poduhvata biti stvaranje jedinstvenog tržišta od skoro 20 miliona stanovnika, odnosno potrošača roba i usluga, koje bi nastalo od malih i rascepkanih tržišta.

"Mi smo kroz Ceftu postigli značajne rezutate, a ovo bi bio jedan viši nivo integracije", zaključio je Vučić.

Vučić je ocenio da je veoma važno da lideri zemalja Zapadnog Balkana nedvosmisleno adresiraju svoje probleme, kao i da o njima otvoreno razgovaraju.

(Beta, 03.16.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »