Antić: Očekujem da budu rešena pitanja sa Energetskom zajednicom

Beta 23.03.2017

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić danas je izjavio da očekuje da u razgovoru sa direktorom Energetske zajednice Janezom Kopačom budu rešena sva otvorena pitanja.

On je novinarima rekao da će se sa Kopačom sastati u Beogradu u prvoj nedelji aprila.

"Razgovaraćemo o svim otvorenim pitanjima, a Srbija ubrzano čini korake kako bi dostigla sve energetske direktive i uhvatila korak sa standarima EU", kazao je Antić.

Kako je naveo, posao Energetske zajednice je da stalno podseća članice na ispunjavanje direktiva, a Srbija treba da radi na tome i da na sastancima traži realna i racionalna rešenja.

"Do sada smo sa Sekretarijatom Energetske zajednice pronalazili rešenja za otvorene probleme i ne vidim zašto ne bi i ovog puta napravili kvalitetan dogovor", rekao je Antić.

Kako je dodao, Energetska zajednica nije telo koje uvodi sankcije već je njena funkcija da daje podršku članicama da realizuju neophodne korake.

"Očekujem da Energetska zajednica bude naš partner, a ne neko ko će da donosi kaznene mere za koje neće ni biti potrebe", rekao je Antić koji je prisusutvovao puštanju u rad merno regulacione stanice za distributivni gasovod u Rakovici.

Sekretarijat Energetske zajednice nedavno je objavio da je nastavio postupak protiv Srbije zbog sporazuma s Rusijom o isporukama prirodnog gasa kojim se narušava konkurencija i da Srbija ima dva meseca da ispravi nepravilnosti.

Kako je obrazloženo, sporazumom s Rusijom iz 2012. godine predviđeno je da je gas koji se isporučuje Srbiji namenjen isključivo za njeno tržište, što nije u skladu s propisima Energetske zajednice.

(Beta, 03.23.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »