RIK: Opozicija nema razloga da sumnja u izborni proces na Kosovu

Beta 23.03.2017

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević je danas saopštio da opozicija nema nijedan razlog da sumnja u legitimitet izbornog procesa na Kosovu i u Metohiji tokom izbora za predsednika Srbije 2. aprila.

On je to izjavio pošto je predsednica poslaničke grupe "Nova Srbija-Za spas Srbije" Sanda Rašković Ivić izjavila danas da je noćašnje Uputstvo RIK za sprovođenje izbora na Kosovu protivustavno i da se njime omogućava izborna krađa.

Dimitrijević je odgovorio da je pri donošenju uputstva za sprovođenje izbora na Kosovu, RIK vodila računa o tome da vladajuća većina ima jednog, a parlamentarna opozicija dva člana biračkog odbora na svakom biračkom mestu, kao i da će tokom celog izbornog procesa na svakom biračkom mestu biti predstavnik OEBS.

Prilikom donošenja Uputstva za sprovođenje glasanja na teritoriji Kosova i Metohije na izborima za predsednika Srbije 2. aprila, RIK je imala u vidu odluku Ustavnog suda i nastojala da građanima Srbije s prebivalištem na Kosovu omogući da ostvare svoje Ustavom garantovano pravo i da učestvuju u izboru državnih organa Srbije, navedeno je u saopštenju.

Predsednik RIK je uz to ukazao da se, "počev od izbora za poslanike i izbora za predsednika Republike, održanih maja 2012. godine, svi izborni procesi na teritoriji Kosova i Metohije sprovode uz direktnu podršku i pod pokroviteljstvom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Predstojeći predsednički izbori 2. aprila ne predstavljaju nikakav presedan", navedeno je u saopštenju.

Predsednik Republičke izborne komisije, osudio je to što se, kako je naveo "bezbednosno-politička situacija na Kosovu i Metohiji zloupotrebljava, kako bi se RIK optužila za planiranje navodne izborne krađe".

(Beta, 03.23.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »