Otadžbina: Brojanje glasova u Raškoj i Vranju potvrđuje nezavisnost Kosova

Beta 26.03.2017

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina" ocenio je danas da se najavom prebrojavanja glasova kosovskih Srba u Raškoj i Vranju na predsedničkim izborima u Srbiji "čuva državnost nezavisnog Kosova".

Pokret je u saopštenju pozvao Srbe na Kosovu da ne pristanu da time postanu "dijaspora u sopstvenoj državi".

"Prave opozicione predsedničke kandidate pozivamo da ne priznaju izbore na Kosovu i Metohiji jer izborne procedure nisu u skladu sa Ustavom Srbije, i na posredan način prizanaju samoproglašenu Republiku Kosovo. Što se Srba sa Kosova i Metohije tiče, bolje i da ne glasaju, nego da glasanjem budu dijaspora u sopstevenoj državi jer ih (premijer i kandidat za predsednika) Aleksandar Vučić tako tretira", naveo je Narodni pokret.

Pokret je ocenio da Vučić "na sve pristaje, samo zato da bi pokrao glasove kosovskih Srba".

Pokret dodaje da odluka Ustavnog suda da se glasovi moraj prebrojati na mestu glasanja, a u ovom slučaju na Kosovu, pokazuje da je Ustavni sud "apsolutno shvatio sve manipulacije oko glasanja".

"Ako se brojanje glasova vrši na Kosovu i Metohiji, onda je Kosovo i Metohija deo države Srbije... Brojanjem glasova u Raškoj i Vranju čuva se državnost separatističke tvorevine iz Prištine. i Srbija na posredan način priznaje nezavisno Kosovo. Srbi s Kosova i Metohije svode se na status dijaspore jer na istovetan način glasaju i Srbi u drugim zemljama, a onda se glasački listići šalju u Srbiju gde se prebrojavaju", navodi Pokret.

U Kosovskoj Mitrovici je sredinom januara registrovаn аutonomni regionаlni politički pokret "Otаdžbinа", koji čine člаnovi nekаdаšnjeg pokrajinskog odbora Demokrаtske strаnke Srbije sа 12 opštinskih odborа i pripаdnici Demokrаtske strаnke, Srpske nаpredne strаnke i Socijаlističke pаrtije Srbije.

(Beta, 03.26.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »