Neravnopravna medijska zastupljenost i pritisci na birače

Beta 30.03.2017

CRTA posmatračka misija "Građani na straži" pozvala je danas građane da slobodno izraze svoju volju na biralištima 2. aprila, kao i sve aktere u izbornom procesu da poštuju zakon i izborna pravila i da se ponašaju u duhu demokratskih, slobodnih i fer izbora.

U saopštenju je navedeno da je predizborna kampanja bila kratka, intenzivna, sa neravnopravnom medijskom zastupljenošću, navodima o pritiscima na birače, kao i različitim oblicima zloupotreba javnih resursa i uz veoma ograničenu kontrolu nezavisnih tela.

Kako dodaju, u takvom ambijentu, samo zakonito postupanje institucija, a pre svega RIK-a i biračkih odbora na dan izbora, može doneti sigurnost građanima da će njihova izborna volja i biračka prava biti zaštićena.

U saopštenju je navedeno da je i ovog puta nedostajala proaktivna komunikacija institucija o načinima ostvarivanja prava građana kod upisa i unošenja izmena podataka u biračkom spisku.

"U završnici kampanje pri isteku svih rokova, ponovio se problem neuređenosti biračkog spiska što narušava poverenje građana u izborni proces", navode iz posmatračke misije i dodaju da im se više desetina građana javilo sa nizom problema.

Među problemima koji su im prijavljeni navedeni su: pozivi za glasanje na ime davno preminulih članova porodice ili za ljude koji nikad nisu živeli na adresama na koje su dostavljeni ovi pozivi, kao i zbog nemogućnosti ostvarivanje prava glasa državljana Srbije koji žive u inostranstvu ali i drugih administrativnih propusta prilikom upisa i izmena podataka u biračkom spisku.

Posmatračka misija "Građani na straži" podseća da će tokom izbornog dana, imati preko 900 posmatrača na reprezentativnom i slučajnom uzorku od 450 biračkih mesta, kao i 60 mobilnih timova koji će obilaziti biračka mesta u svim okruzima u Srbiji.

Posebna pažnja će biti posvećena praćenju poštovanja izbornih pravila i procedura kod svih aktera u procesu o čemu će javnost tog dana biti obaveštavana na redovnim konferencijama za medije, piše u saopštenju.

Građani na straži pozivaju birače da na izborni dan prijave nepravilnosti i pitanja u vezi sa izbornim procesom mogu slati putem e-mail kontakt@građaninastrazi.rs ili telefona: 069/232 1901.

(Beta, 03.30.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »