Tadić: SNS unazadila društvo i državu

Beta 30.03.2017

Bivši predsednik Srbije u dva mandata Boris Tadić ocenio je da je petogodišnja vladavina Srpske napredne stranke (SNS) unazadila državu i društvo i poništila sve ono što je teškom mukom izgrađeno nakon demokratskih promena 2000. godine.

"Ova vlast nije mogla da me razočara jer sam od nje i očekivao sve najgore. Sve je baš onako kako smo tokom kampanje 2012. godine upozoravali da će biti... Oni nisu Srbiju vratili na nultu tačku, nego daleko ispod nule", rekao je u intervjuu za list Nedeljnik Boris Tadić, posle čijeg poraza na izborima 2012. godine je na vlast došla SNS.

Tadić, čija Socijaldemokratska stranka na predstojećim predsedničkim izborima podržava Vuka Jeremića, rekao je da je ključno pitanje kako na tim izborima obezbediti više od pedeset odsto glasova, a da tako nešto nije moguće ako se svako fokusira isključivo na vlastito biračko telo.

"Naravno, ukoliko u drugi krug uđe Saša Janković, podržaćemo ga. Pozivam građane da izađu na izbore, jer je pobeda nad Vučićem na ovim izborima pretpostavka očuvanja demokratije, a bez demokratije nema ni ekonomskog napretka na tlu Evrope", rekao je Tadić.

On je dodao da građani treba da znaju da u Evropi nema ekonomskog napretka bez demokratije, a da je upravo najveća šteta koju je aktuelna vlast načinila poništavanje demokratskih vrednosti, političke kulture i institucija.

"Zato je apsurdno da vlast koja je uništila osnove pravne države i demokratije obećava ekonomski napredak. Kada ova vlast bude konačno smenjena i kada istekne rok lažima i obmanama na osnovu kojih dobijaju podršku, moraće se uložiti ogroman napor da se prvo celom sistemu izgrade ponovo dobri temelji... Ovaj sistem je postavljen tako da je jedan čovek iznad zakona i institucija, a takav sistem može da se razvija samo kao autokratija. Danas je cela Srbija u službi vlasti, a ne vlast u službi Srbije", kazao je Tadić.

Govoreći o prethodnih pet godina, Tadić je rekao da su za njega najveće razočarenje javni intelektualci za koje je ocenio da ni posle pet godina od fenomena belih listića ne razumeju svoju odgovornost za dolazak SNS na vlast.

"Jedan deo njih se čak pridružio Vučiću u zamenu za materijalnu korist, a drugi deo je ostao ukopan u svojim uverenjima da pobednička politika treba da bude prezentovana na jeziku koji njima odgovara, bez obzira na to što se komunikacija mora približiti građanima, a ne salonskom 'larpurlartizmu'. Ti beli listići su doveli ovaj režim na vlast, a ne mi koji nismo uspeli i treći put da ih pobedimo. Za razliku od njih, mi smo svesni naših grešaka, ali oni nikada nisu pokazali kritički odnos prema svojoj tragično besmislenoj i neinteligentnoj strategiji belih listića", ocenio je on.

Tadić je odbacio tvrdnje da je upravo on tvorac SNS i dodao da on nije mogao da stvori tu stranku, već samo da nasilno spreči njeno formiranje, a on to nije želeo jer ne smatra da je u politici sve dozvoljeno, samo ako ide u korist njegove opcije.

Tadić je ocenio da je odlazeći predsednik Tomislav Nikolić bio najgori šef države u istoriji Srbije.

"Nikolić iza sebe ne ostavlja nijedno političko delo i jedino po čemu će biti zapamćen su njegove besmislene izjave, sramoćenje Srbije i poslednji pokušaj da se okoristi u političkoj trgovini sa Vučićem, odustajući od vlastite kandidature koju je najavio", rekao je Tadić i dodao da ga nije iznenadila ni Vučićeva odluka da se kandiduje, iako je tvrdio da mu tako nešto ne pada na pamet.

"Koje obećanje je ispunio Vučić koji nastupa u ovoj kampanji pod ironičnim sloganom 'Držim reč'? Nijedno. Pre nego što se kandidovao za predsednika izjavio je da misle da su glupi oni koji govore da će se kandidovati i da nema nikakvu nameru to da učini. Očigledno je da Vučić vređa građane misleći da su oni glupi i očekujući i dalje njihovo poverenje", dodao je on.

Komentarišući činjenicu da su Vučića podržali i nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin, Tadić je rekao da je to posledica činjenice da je Vučić spreman da preda svu imovinu na delu teritorije svoje države zarad jednog dana promocije u kampanji.

 

"Ja nisam pristao na predaju elementarnih srpskih interesa na Kosovu i kao predsednik Srbije sam se uvek i u svemu borio prvenstveno za interese zemlje i njenih građana, a ne za vlast. Nema tu nikakve tajne i sve je potpuno jasno, ma koliko Vučić pokušavao to da prikrije lažnim patriotizmom, cirkuzantskim vozovima sa natpisima 'Kosovo je Srbija', kojima je poslednja stanica aplaudiranje glavnom cirkuzantu i besmislenim stalnim napadima na 'strane ambasadore i velike sile koje pripremaju državne udare', a koje nikada ne imenuje", rekao je Tadić.

(Beta, 03.30.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »