Hodžić: Izborna krađa u Sandžaku, ni devedesetih nije bilo ovako

Beta 04.04.2017

Lider Novog pokreta i predstavnik izbornog štaba predsedničkog kandidata Saše Jankovića u Novom Pazaru Rešad Hodžić ocenio je danas da su izborni proces u tom gradu, ali i Sjenici i Tutinu, obeležile "brojne neregularnosti koje se ni devedesetih nisu dešavale".  

Hodžić je na konferenciji za novinare ocenio da su izbori do popodnevnih časova 2. aprila bili nezanimljivi, da ih je karakterisala mala izlaznost, ali da je onda, kako je rekao, "nastupila mašinerija Sandžačke demokratske partije".

"Bilo je pripremljeno 30.000 listića u gepecima automobila koji su kružili od biračkog do biračkog mesta, pokušavajući da ih ubace u kutije. Naši kontrolori su pokušavali da sačuvaju regularnost, ali su bili izloženi konstantnom pritisku, nuđen im je novac, terani su sa biračkih mesta, pa im je na pojedinim mestima to uspelo", rekao je Hodžić.

On je izneo i niz primera zabeleženih nepravilnosti o kojima je, kako je rekao, obavestio izborni štab Saše Jankovića u Beogradu koji će odlučiti o daljim koracima.

"Na biračkom mestu 90 aktivisti Sandžačke demokratske partije su kontrolorima dali po 5.000 dinara kako bi ubacili 500 glasova za Vučića, što su oni prihvatili. Na kraju je na tom biračkom mestu Vučić imao 532 glasa. U Vranovini su nudili po 400 evra da ubace 200 glasova. Za sve to imamo svedoke i izjave", kazao je Hodžić.

Predsednik Novog Pokreta je ocenio i da je "realna izlaznost" u Novom Pazaru oko 20 odsto, a da su sve preko toga "neregularno ubačeni glasovi u kutije".

Hodžić je dodao i da se "izborna krađa" desila i u Sjenici i Tutinu, a da su u njoj učestvovali "čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka".

"Njima su data razna obećanja i oni su iz ličnih interesa učestvovali u svemu", kazao je Hodžić.

Komentarišući najavljeni protest protiv diktature u Novom Pazaru, Hodžić je rekao da podržava protest protiv siledžijstva i neregularnosti, ali ne i protiv kandidata kojeg je Srbija izabrala za predsednika sa više od 50 odsto glasova.

(Beta, 04.04.2017)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »