Protest u Novom Sadu: Ne okreći glavu, deca su u pravu

Beta 23.04.2017

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se večeras u centru Novog Sada na novom "Protestu diktature", a potom su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Demonstranti su pročitali i pismo podrške od Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a studenti iz Hrvatske su poručili da i Hrvatsku i Srbiju muče isti problemi.

"Zato je vaš protest važan za sve nas. Borimo se solidarno protiv samovolje pojedinaca, cenzure, instrumentalizacije medija. Ali, borimo se i za besplatno i za javno dostupno obrazovanje", poručili su studenti iz Zagreba.

Miodrag Vasić, profesor Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin"“ iz Novog Sada rekao je da je trebalo da profesori i stariji pokrenu protest, a mladi da ih podržavaju, ali ne obrnuto.

"Zajedno treba da nastupimo protiv svake vrste nepravde i za to je kriv čitav sistem. Zbog toga treba da se borimo protiv onih koji taj sistem sprovode. Vlast nije kakva treba da bude. Da li nije sposobna, da li neće, da li je kriminalna – svejedno je, rezultati su važni, a oni su veoma loši", rekao je Vasić.

Potpredsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Dušan Kokot rekao je da ne može da ćuti dok gleda kako se država i društvo "koje smo svi zajedno gradili, raspada pred našim očima.

"Volim ljude, ne volim diktatore, gade mi se", poručio je Kokot i ocenio da vlast u Srbiji smišljeno uništava obrazovanje, jer im ne trebaju obrazovani ljudi koji kritički misle.

"Na vlasti su krpelji, koji se nakače i sisaju, i sisaće dok god ih ne budemo oterali. Na svaki mogući način ova država pokušava da otera ono što je najbolje odavde, da bi mogli da caruju i vladaju oni koji su do škola došli kupujući diplome. To je ambrozija ovog društva. Ljudi, uzmite život u svoje ruke, borite se za sebe!", rekao je Kokot.

Demonstranti nose transparente "Strani investori, marš iz Srbije", "Za besplatno obrazovanje", "Mi studiramo, oni profitiraju", "Gde nema slobode, nema ni istine", "Ne okreći glavu, deca su u pravu", "Za besplatno zdravstvo".

Povezane vesti:

Protest u Beogradu: 'Platiš, studiraš, ne radiš, odeš'

Niš: Prosvetari podržali protest 'Protiv diktature'

(Beta, 04.23.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »