Ramuš Haradinaj: Nećemo zaboraviti zločine Srbije

Beta 27.04.2017

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Ramuš Haradinaj izjavio je večeras da Kosovo nikada neće zaboraviti zločine Srbije.

"Kada sam rekao da (Srbija) želi rat, ozbiljno sam to mislio jer neprijatelju Srbiji treba da pokažemo gde joj je mesto. Oni su kriminalci, oni su izvršili zločine na Kosovu. Ako u Beogradu misle da mi zaboravljamo, greše", rekao je Haradinaj obračajući se masi od desetak hiljada njegovih simpatizera na Trgu Zahir Pajaziti u Prištini.

Govoreći o nalozima za hapšenje iz Srbije zbog kojih je u Francuskoj zadržan više od tri meseca, Haradinaj je rekao da lošem neprijatelju, u ovom slučaju Srbiji, treba pokazati gde mu je mesto, kako je to uradila Hrvatska.

"Srbija nema šta da traži unutar Kosova", rekao je Haradinaj.

On je i u Prištini, kao i prethodno po dolasku na aerodromu, rekao da se "osećao kao da nema državu, pošto institucije nisu bile da potrebnom nivou".

On je govoro i o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom i rekao da taj sporazum ne može da prođe u Skupštini Kosova.

"Nikada nismo izazvali tragediju susedima. Mi se ne želimo vratiti 1.000 godina unazad, ali nikada više nećemo dati zemlju. Mi nismo protiv prijatelja ali treba pokazati mesto našim poslušnicima koji su nas obrukali. Vidite šta se događa več dve godine smo u blokadi, jer ne smeju da kažu da su pogrešili", rekao je Haradinaj.

Posle kratkog obraćanja Haradinaja, ABK je organizovala vatromet koji je trajao desetak minuta.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je danas zahtev Srbije za izručenje Haradinaja. Haradinaj je odlukom suda na koju Srbija više nema pravo žalbe, oslobođen i u roku od 24 časa može da se vrati na Kosovo.

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija zbog ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

(Beta, 04.27.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »