Antić: Vlada pod mekim pritiskom da poveća cenu struje

Beta 19.05.2017

Vlada Srbije je "pod mekim pritiskom međunarodnih finansijskih institucija da poveća cenu struje", ali "pokušava da drži izbalansiranu cenu struje imajući u vidu tržišnu cenu i socijalnu situaciju", rekao je danas u Skupštini Srbije ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je time replicirao poslaniku Miloradu Mirčiću (SRS) koji je u raspravi o davanju državnih garancija za kredite Nemačke razvojne banke (KfW) koje će koristit Elektroprivreda Srbije i Elektromreže Srbije, rekao da EU nameće Srbiji cenu struje i tehnologiju u zaštiti životne sredine, pa bi tako Srbija mogla postati tehnološki zavisna.

Ministar je rekao da se deset miliona evra godišnje daje iz budžeta da bi se platila struja i gas za oko 60.000 najsiromašnijih građana.

Antić je rekao i da Srbija štiti životnu sredinu pre svega zbog sebe i da "nije dobro kada se stvara takva atmosfera u javnosti da se to čini zbog EU".

Poslanik Goran Ćirić (DS) istakao je da poslanici nisu dobili na uvid sporazume EPS-a i EMS-a sa KfW o kreditima pa se ne može zaključiti koliko će se novca od tog zajma odvojiti za radove, a koliko će biti plaćeni konsultanti u EPS-u.

"Niko ne osporava trud ljudi koji rade u EPS ali nedavno je uzdvojeno 200 miliona evra za restrukturiranje i korporativizaciju EPS, a ne znamo šta je do sada urađeno, osim da je proizvodnja struje u prvom kvartalu pala za 18 odsto" rekao je Ćirić i dodao da novi zajmovi povećavaju i javni dug.

Antić je replicirajući Ćiriću rekao da proizvodnja struje u EPS-u nije pala 20 odsto već ukupno 14,5 odsto, a samo proizvodnja u hidroelektranama pala je za 14 odsto, dok je proizvodnja uglja smanjena za 10,1 odsto.

"Proizvodnja struje je pala samo u odnosu na prošlu rekordnu godinu kada je proizvedeno 36.650 gigavat sati a u poslednjih 15 godina prosečna proizvodnja je bila 33.700 gigavat sati", rekao je Antić.

On je istakao da nije zadovoljan time što se "neki elementi u EPS-u nisu brže rešavali", ali da je u restrukturiranju do sada od 14 preduzeća napravljeno jedno i za toliko je smanjen broj direktora.

On je dodao da je u toku procena imovine EPS-a, a kada se završi ta kompanija će postati zatvoreno akcionarsko društvo.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da se javni dug Srbije smanjuje i da može da se izračuna u svakom trenutku zavisno od kurseva valuta jer je 40 odsto u evrima, a 30 odsto u dolarima.

"Kredit od 200 miliona evra koji je uzet od Evropske banke za obnovu i razvoj nije novo zaduženje već je uzet da bi se refinansirali stari dugovi", rekao je Vujović.

On je dodao da se specifikacija troškova za 'otpepeljavanje' u Termoelektrani "Nikola Tesla" A i povećanje energetske efikasnosti u prenosnom sistemu može tražiti od EPS-a i EMS-a.

Vujović je istakao da će po tim ugovorima kamatna stopa za neiskorišćena sredstva biti 0,25 odsto godišnje.

(Beta, 05.19.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »