Janković traži da se objasni otkud novac Nikoliću za izgradnju crkve

Beta 27.05.2017

Lider Pokreta slobodnih građana Srbije Saša Janković je rekao u Kragujevcu da će sadašnja vlast da "padne sama od sebe", ali da Pokret neće propustiti ni jedan jedini momenat, ni jedan dan, da uradi da se to desi što brže zato što je "ovo pogubno za suštinu našeg bića  -  i kolektivnog, i pojedinačnog".

Saša Janković je večeras govorio kao gost Udruženja građana "Šumadijska regija" čiji su članovi među osnivačima njegovog političkog Pokreta slobodnih građana Srbije.

"Preko puta stoji jedan buldožer koji ruši sve pred sobom, ne gradi ništa. Taj buldožer voze ljudi s fantomkama na glavama, ne možemo im ništa objasniti, oni već sve znaju i svesno rade protiv onoga u šta mi verujemo. To je buldožer koji gazi sve pred sobom  -  ovu zemlju i njene ljude. Potrebno je da pokažemo snage i sloge da zaustavimo tu pogubnu mašinu", rekao je Janković.

Po njegovim rečima, prvi ozbiljni test može da se desi "brže nego što nadamo".

"Ako budemo brzi i efikasni u organizovanju, širenju i jačanju Pokreta, verovatno će i parlamentarni i beogradski izbori uslediti i ranije nego što bi trebalo", rekao je Janković.

Janković je ocenio da je svaki dan sve manja šansa da Srbija ekonomski i državno stane na noge, a dok se u Evropi događaju krupne promene, Srbija je "potpuno slepo crevo" i o njoj odlučuju "ne druge države, nego firme u tim državama".

Odgovarajući na pitanje kada će građani znati koliko košta i odakle predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću novac za izgradnju crkve u Bajčetini, Janković je rekao da je u poslednjih 15 godina, kao zaštitnik građana i radeći u OEBS-u, imao tri puta veću platu od predsednika Nikolića, ali da "sumnja da bi on danas imao novac i za nadgrobne spomenike, a kamoli za crkvu".

"Potpuno je jasno da nema nikakvog načina da se to objasni, ali institucionalni put je Agencija za borbu protiv korupcije, tužilaštvo i sudstvo", rekao je bivši zaštitnik građana.

Janković je podsetio da su, upravo na predlog predsednika Nikolića, sudije Ustavnog suda postale i direktorka Agencije za borbu korupcije i predsednica Odbora.

"A ne znamo šta je s postupkom koji je Agencija za borbu protiv korupcije vodila ispitujući koruptivne elemente u radu Fondacije Dragice Nikolić. To su činjenice", rekao je Janković.

Ocenio je da, za razliku od ranijih vlasti koje su se bar pretvarale, aktuelna to ne čini, nego "bahato pokazuje da za nju zakoni ne važe, ni pravni, ni etički, a tom moći misle da će da privuku još veći broj zastrašenih građana da budu uz njih".

(Beta, 05.27.2017)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »