Kukan: Potrebno više volje Srbije za reforme iz oblasti vladavine prava

Beta 14.06.2017

Slovački evroposlanik Eduard Kukan pohvalio je danas Srbiju za to što je vrlo aktivna u reformama i pristupnim pregovorima, što Evropska unija vrlo ceni, ali je upozorio da bi zvanični Beograd trebalo da pokaže više političke volje za napredak u reformama ključnih oblasti kao što je pravna država, nezavisno pravosuđe, borba protiv korupcije i sloboda medija.

"EU ceni aktivni rad Srbije u pristupnim pregovorima. Srbija je u ovom periodu prošla kroz više političkih promena. Važno je da posle predsedničkih izbora novi predsednik nastavi proevropski kurs Srbije", kazao je slovačkoj agenciji TASR Kukan.

Evroposlanik, koji je šef Delegacije za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija u Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta, izrazio je nadu da će Srbija otvoriti veći broj poglavlja, ali je upozorio da u nekim ključnim poglavljima ima problema.

"Srbija bi u ključnim oblastima kao što je pravna država, nezavisnost pravosuđa ili borba protiv korupcije trebalo da pokaže više političke volje da nastavi reforme. Problemi su i dalje u oblasti slobode medija, napada na novinare i poštovanja građanskih sloboda pri čemu se smanjuje prostor za građansko društvo", kazao je Kukan.

Za Kosovo je slovački evroposlanik rekao da je vanredno važno da se posle izbora formira vlada koja bi počela da se bavi nužnim reformama od kojih će koristi imati žitelji Kosova.

"U centru evrointegracije na Kosovu mora da bude pravna država i borba protiv korupcije koju mora da prati rešavanje korupcionaških skandala", rekao je Kukan.

(Beta, 06.14.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »