NVO: Obezbediti uslove za prikazivanje filma

Beta 23.06.2017

Kuća ljudskih prava i demokratije zatražila je danas od institucija Srbije, pre svega Vlade i predsednika Srbije, da obezbede uslove za neometano prikazivanje filma dokumentarnog filma "Albanke su naše sestre", čija je projekcija sprečena u Nišu i Kraljeva.

U saopštenju se navodi da je neophodno hitno zaustaviti napade na organizatore projekcija, producente i druge aktere u distribuciji tog filma u Srbiji.

U produkciji filma koji govori o antiratnim aktivnostima i srpskim dezerterima koji su odbili da ratuju na Kosovu 1999. godine učestvovale su renomirane domaće i međunarodne organizacije: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i Forum ZFD uz podršku delegacije Evropske unije.

Dodaje se da je film posvećen ljudima koji su svojim gestom iskazali veliku moralnu odgovornost i građansku hrabrost u vreme masovnog kršenja ljudskih prava, uključujući i ratne zločine.

"Sprečavanje projekcije ovog filma i benevolentan odnos društvenih aktera prema tome, predstavlja negiranje otpora pojedinaca ratnoj politici Beograda. Na taj način se odgovornost pojedinaca prebacuje na celo društvo", piše u saopštenju.

Navodi se da je prošlo skoro 20 godina od ratnih zbivanja na Kosovu i zato danas nije dovoljna samo reakcija policije, već je neophodno stvarati političko i socijalno okruženje u kome je moguće otvoriti pitanje prošlosti što podrazumeva da se čuju i različitia mišljenja.

Savez udruženja Kuća ljudskih prava i demokratije čine: Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

(Beta, 06.23.2017)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »