Izabrana Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić, ministri položili zakletvu

Beta 29.06.2017

Skupština Srbije izabrala je danas Vladu Srbije koja ima 21 ministra predvođenih premijerkom Anom Brnabić.

Nova vlada izabrana je prozivkom poslanika. Za njen izbor glasala su 157 poslanika, protiv je bilo 55 poslanika, a uzdržanih nije bilo.

Protiv izbora Vlade glasali su poslanici vladajuće Jedinstvene Srbije, kao i opozicionih partija Dosta je bilo, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Srpske radiklane stranke, Demokratske stranke Srbije, Pokreta Dveri, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, poslanici iz poslaničke grupe "Nova Srbija-Pokret za spas Srbije", poslanici SDA Sandžaka i Nove stranke.

Za izbor vlade su bili poslanici koalicije oko Srpske napredne stranke, poslanici Socijlističke partije Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara, Partije za demokratsko delovanje i opozicioni poslanik iz Zelene stranke Goran Čabradi.

Nova Vlada ima 21 ministra od toga tri bez portfelja predvođenih premijerkom Anom Brnabić.

U odnosu na prethodnu vladu ova ima tri nova ministra Branka Ružića koji je izabran za ministra državne uprave i lokalne samouprave, Gorana Trivana koji je izabran za ministra za zaštitu životne sredine i Nenada Popovića koji je izabran za ministra bez portfelja zaduženog za inovacije.

Jadranka Joksimović koja je vodila Kancelariju za evropske integracije sada će voditi ministarstvo za evropske integracije, a ministar odbrane biće doskorašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Njega je na mestu ministra rada zamenio doskorašnji ministar odbrane Zoran Đorđević.

Prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova je Ivica Dačić, a potpredsednici s i ministar unutrašnjih poslova je Nebojša Stefanović, ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ministarka pravde je Nela Kuburović, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a na čelu Ministarstva kulture i informisanja je Vladan Vukosavljević.

Za ministra finansija izabran je Dušan Vujović, rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Na čelu Ministarstva zdravlja je Zlatibor Lončar, a Ministarstva omladine i sporta je Vanja Udovičić.

Ministri bez portfelja su Slavica Đukić-Dejanović zadužena za demografiju i populacionu politiku i Milan Krkobabić koji je zadužen za regionalni razvoj.

Sednica nije prošla bez opomena a zaradili su ih poslanici Dveri Srđan Nogo i Demokratske stranke Radoslav Milojičić, dok je mandatarka Ana Brnabić za kritike koje su joj uputile Dveri rekla da predstavljaju teorije zavere i da jedina teorija koju nije čula "da reptili vladaju svetom, a da samo nadareni mogu da ih vide".Poslaniku SRS Miloradu Mirčiću je izrečena opomena jer je tražio od kandidatkinje za ministarku saobraćaja Zorane Mihajlović da "povuče haljinu".

Članovi nove Vlade večeras su u Skupštini Srbije položili zakletvu, čime je počeo da teče njihov mandat.

Premijerka Ana Brnabić i ministri su pročitali tekst zakletve koji glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Polaganju zakletve prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandra Vučić, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnih beograda Siniša Mali, predstavnici pravosudnih organa, Vojske Srbije, bezbednosnih službi, verskih zajednica i diplomatskog kora.

Posle polaganja zakletve, hor je izveo himnu Srbije "Bože pravde", a ispred Skupštine Srbije postrojena je počasna grada Vojske Srbije.

Sednica je počela juče kada je mandatarka Brnabić izložila  program i ciljeve Vlade i kao prioritete istakla digitalizaciju, obrazovanje, pospešivanje preduzetništva i nastavak ekonomskih reformi i kursa prethodne Vlade koju je predvodio Aleksandar Vučić.

Njen ekspoze ima oko 100 strana, a poslanicima je Brnabić usmeno obrazlagala sat i 15 minuta skraćenu verziju.

Podršku Vladi i programu najavili su poslanici vladajuće većine osim Jedinstve Srbije (JS) koja je negodovala zbog seksualne orijentacije Ane Brnabić.

Šef JS Dragan Marković je rekao tokom rasprave u Skupštini da protiv nje lično nema ništa, ali da ipak ne može da joj da podršku i da je za funkciju premijera potrebno da postoji "jedna određena biografija".

Protiv mandatarke ranije se izjasnio i lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić koji je podržavao Vladu Aleksandra Vučića. Zukorlić nije učestvovao u raspravi u parlamentu.

Opozicija je tokom rasprave kritikovala ekspoze mandatarke navodeći da predstavlja spisak lepih želja i izveštaj o radu prethodne vlade i ocenjujući da će nova vlada biti vlada kontinuiteta i loše politike Aleksandra Vučića.

Oni su izrazili sumnju i da je Ana Brnabić uopšte predložila i jednog ministra, te je nazivali "fikusom i ženskim Mirkom Cvetkovićem", i isticali da neće imati politički legitimitet.

Vlada Ane Brnabić ako izdrži ceo mandat trebalo bi da traje naredne tri godine, a ne četiri, s obzirom da je prethodnih godinu dana premijer bio Aleksandar Vučić.

On je podneo ostavku na premijersku funkciju pošto je izabran za predsednika Srbije, a potom mandat za sastav Vlade poverio Ani Brnabić, koja je u njegovoj vladi bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

18.21  -  Kadidatkinja za ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da je to što ju je poslanik SRS Milorad Mirčić pozvao da "povuče haljinu", "primitivan čin" koji vređa sve žene koje se bave politikom.

"Reći ženi i političarki u sali Narodne skupštine da 'povuče haljinu jer je provokativna, a on čovek od kvi i mesa', u danu kada jedna žena treba da bude izabrana na najvišu državnu funkciju u Srbiji, predstavlja primitivan čin koji vređa sve žene", kazala je Zorana Mihajlović, prenelo je Ministarstvo građevinarstva.

Ona je ocenila i da "brza reakcija predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i opomena izrečena poslaniku Mirčiću, kao i reagovanje poslanice SNS Marije Obradović, pokazuje da takvo ponašanje neće proći".

"Ženama je dosta uvreda i poređenja da li imamo crnu ili plavu kosu, da li nosimo haljine ili suknje. Da li žene sada treba da opominju političare da skinu brade, da im boja sakoa ne odgovora ostatku garderobe ili kakvu majicu nosi njegov predsednik", kazala je ministarka.

18.09  -  Mandatarka Ana Brnabić na kraju rasprave rekla je da će njena Vlada zadržati kontinuitet s prethodnom Vladom čiji je član bila, i istakla da će nastaviti da gradi na temeljima koje je ta vlada postavila.

"Očekujem odlične rezultate i prosperitet", kazala je Brnabić.

Ona se izvinila poslanicima kojima nije uspela da odgovori na pitanja i rekla da će ubuduće dolaziti da odgovara na njihova pitanja, ali napomenula i da su tokom rasprave izrečene i optužbe koje nemaju nikakve veze sa realnošću.

17.45  -  Poslanik SRS Milorad Mirčić je tražio od kandidatkinje za ministarku saobraćaja Zorane Mihajlović da "povuče haljinu", zbog čega mu je izrećena opomena.

"Ako bi mogla buduća ministarka Zorana Mihajlović malo ovu haljinu da povuče. Znate, provokativno to deluje. Ne znam kako to vama izgleda, ali ja sam čovek od krvi i mesa", rekao je Mirčić.

Predsednica Skupštine Maja Gojković mu je potom izrekla opomenu i rekla da neće da dozvoli da poslanici iz bilo koje partije vređaju žene koje se bave politikom.

Mirčić je zatim nastavio izlaganje, ali i zahvalio Zorani Mihajlović što je "uslišila njegovu molbu".14.50  -  Nogo je izneo niz kritika na račun mandatrke koje se tiču biračkog spiska, o navodnom nameštanju tendera, aferi "Kontinental vind", o Direktoratu za elektronsko poslovanje koji se iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu prelazi u nadležnost kabineta premijerke ...

"Dakle, jedino što nisam čula u ovo kratko vreme, zanimljivo vreme, fantastično izlaganje je da reptili vladaju svetom, a samo nadareni mogu da ih vide. To je jedina teorija zavere koju nismo čuli iz vašeg izlaganja u ova dva minuta", rekla je Nogu Brnabić i negirala njegove optužbe.

Izlaganje Srđana Noga u jednom momentu se nije čulo što je on okarakterisao kao pokušaj cenzure.

Predsednica parlamenta Maja Gojković je rekla da se možda nije čuo možda zato što je visok.

13.10  -  Poslanici Pokreta Dveri podneli su krivičnu prijavu protiv mandatarke Ane Brnabić i više nepoznatih osoba zbog, kako tvrde, sastavljanja netačnih biračkih spiskova za predsedničke izbore održane u aprilu ove godine.

Poslanik tog pokreta Srđan Nogo rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da birački spiskovi nisu imali potpis i pečat, iako je, kako je istakao, Ana Brnabić, "po zakonu bila obavezna da ih svojeručno potpiše i pečatira".

12.40  -  Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Miljan Damjanović ocenio je da je "apsurdno" što jedna od vladajućih stranaka Jedinstvena Srbija neće glasati za izbor mandatarke Ane Brnabić i vladu uz obrazloženje da to ne znači da ne podržava Aleksandra Vučića.

Damjanović je upitao kako je moguće da se u raspravi o mandataru Ani Brnabić i Vladi Srbije govori o predsedniku države (Aleksandru Vučiću), ocenivši da je to dokaz da se Vučić nije odrekao svoje "moći vladavine nad celom državom".

12.25  -  Poslanik stranke Zajedno za Srbiju Dušan Petrović izjavio je da neće glasati za Vladu Srbije na čelu sa Anom Brnabić i pozvao na dogovor demokratsku opoziciju u Srbiji kako bi se izašlo iz ove "neodržive situacije".

12.20  -  Šef poslaničke grupe Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović tražio je od mandatarke za sastav vlade Ane Brnabić da odgovori na pitanje da li je ona predložila i jednog ministra i ako jeste na osnovu kojih kvalifikacija.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije kazao da se na osnovu biografija predloženih kandidata za ministre vidi da oni nemaju neophodne kvalifikacije za resore koje treba da vode.

"Šta zna (Aleksandar) Vulin o vojsci, Zorana Mihajlović o saobraćaju...", pitao je Radulović.

11.35  -  Poslanica Nove stranke Marinika Tepić zatražila je danas od Ministarstva odbrane da joj odgovori ko je i po kom zakonskom osnovu poslaniku Srpske napredne stranke Aleksandru Martinoviću dostavio podatke iz vojnog odseka Niš o tome zašto lider Nove Zoran Živković nije služio vojni rok.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov postavila je pitanje na osnovu kojih parametara je Vlada bivšeg premijera Aleksandra Vučića i mimo mišljenja svih relevantnih institucija, donela zaključak da Univerzitet u Novom Pazaru ispunjava uslove da bude akreditovan.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović pitao je na osnovu kog Ustava je predsednik Srbije izmislio funkciju "dva premijera - ekonomskog i političkog", podsetivši na izjavu Vučića da će se Brnabić baviti ekonomskim temama, a potpredsednik Vlade Ivica Dačić političkim.

Sednica je počela juče, a kandidatkinja za predsednicu Vlade Ana Brnabić iznoseći ekspoze istakla je da će prioriteti njene vlade biti digitalizacija, obrazovanje, nastavak ekonomskih reformi i ubrzanje privrednog razvoja.

Rok za izbor nove Vlade, koja će na čelu sa mandatarkom imati 22 člana, je 30. jun u ponoć. 

(Beta, 06.29.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »