Brnabić: Srbija pozicionirana kao centralna zemlja za saradnju Kine sa EU

Beta 17.07.2017

Srbija je pozicionirana kao centralna zemlja za saradnju Kine sa EU, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je obišla termoelektranu Kostolac sa predsednikom stalnog komiteta 12. Svekineskog narodnog kongresa Džangom Deđengom.

U Kostolcu je kineska mašinsko energetska kompanija CMEC izgradila fabriku za odsumporavanje dimnih gasova, koja je dva meseca u probnom radu i očekuje upotrebnu dozvolu.

Srbija je jedna od važnih zemalja za Kinu i njihov globalni projekat jedan pojas jedan put, što je privilegija i veliki podsticaj za našu privredu, kazala je Brnabić.

Ona je dodala da će ta kineska kompanija graditi i treći blok termoelektrane Nikola Tesla od 350 megavata, koji je važan za energetsku stabilnost Srbije.

Premijerka je izrazila nadu da će biti uspostavljena avionska linija Beograd - Peking i najavila da će se graditi kineski kulturni centar u Srbiji.

Ona je novinarima u termoelektrani Kostolac rekla i da se nada da će radnici u kragujevačkoj fabrici automobila Fijat prekinuti štrajk i da joj je žao što se zaposleni nisu odazvali na njene apele da razgovaraju.

Brnabić je rekla  da je Vlada na raspolaganju za pomoć 24 sata, sedam dana u nedelji.

"Vlada kao manjinski partner italijanske kompanije stoji na strani radnika i sva četiri njihova zahteva i spremna je da učestvuje u pregovorima, osim o procentu povećanja plata, što se mora rešiti direktnim pregovorima radnika i rukovodstva fabrike", kazala je Brnabić.

Dodala je da je "blizu najlošije scenario, što niko ne želi, smanjenje proizvodnje, jer štrajk traje 20 dana u trenutku kada je povećana prodaja automobila".

Premijerka je rekla da je neshvatljivo da je proizvodnja prekinuta u vreme kada je trebalo pregovarati o novom kolektivnom ugovoru za naredne tri godine, povećanju proizvodnje i novom modelu.

Na pitanje da li Vlada ima strategiju za slučaj odlaska Fijata iz Srbije Brnabić nije želela da odgovori.

(Beta, 07.17.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »