Đurić: Dijalog sa Albancima je u interesu Srbije

Beta 23.07.2017

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je dijalog sa Albancima u interesu Srbije i da bi voleo da Beograd i Priština postignu sporazum.

Govoreći za RTS o dijalogu Beograda i Prištine, Đurić je rekao da je Beogradu u interesu da razgovara, ali da eventualni sporazum mora da bude u interesu srpskog naroda.

"To ne može da bude nikakav sporazum koji bi bio samo u interesu albanskog naroda. Ako bismo uspeli da postignemo sporazum kojim bi u dovoljnoj meri bili zadovoljni ili nezadovoljni Srbi i Albanci, to bi bilo pozitivno", kazao je on.

Đurić je istakao da Srbija nikad nije bežala od razgovora.

"I predsednik Vučić je javno pozvao na razgovore o odnosima Srba i Albanaca", rekao je Đurić i dodao da je unutrašnji dijalog o tom pitanju nešto što je važno za Srbiju.

Đurić je naveo da poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića nije došao bez razloga i da je važno da se ta tema otvori i da "sami sebi ponudimo odgovor" o ciljevima, sredstvima i mogućnostima.

Đurić je najavio i da će Aleksandar Vučić sutra u jednim dnevnim novinama imati opširan autorski tekst o tome.

Đurić je kritikovao "sve one koji napadaju Vučića" zbog poziva na dijalog i dodao da je u tome razlika između državnika i političara.

"Političari razmišljaju samo o predstojećim izborima. Državnici razmišljaju kako da ne ostave budućim generacijama terete iz prošlosti i kako da reše određene probleme pa makar to značilo političke izazove za njih lično", objasnio je Đurić.

On je kazao Srbija ne treba da beži od razgovora.

Govoreći o formiranju parlamentarne većine na Kosovu i Metohiji Marko Đurić je rekao da će Srbi donositi odluke uz konsultacije sa Beogradom i da je to prirodno.

"Moj savet njima je – samo polako, bez žurbe. Neka se prvo albanske stranke rasprave među sobom pa ćemo videti da li postoji prostor da razgovaramo, ne o političkim pozicijama, nego o mogućnosti da se ostvare neki od srpskih ekonomskih i političkih interesa", naveo je Đurić.

Hašim Tači za sutra je zakazao konsultacije s predstavnicima poslaničkih grupa u vezi sa terminom održavanja konstitutivne sednice parlamenta.

Đurić je naveo da je moguće da će proces formiranja većine potrajati.

On je dodao da ga često pitaju koja bi opcija za Srbiju bila najbolja i rekao da nije jednostavno razmišljati o tome.

"Mi ne biramo predstavnike albanskog naroda. Mi smatramo da je veoma važno da se sa njima razgovara i veoma je važno da vrsto držimo ono što je naš interes u tome", kazao je Đurić.

(Beta, 07.23.2017)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »