Vučić danas u Italiji

Beta 25.07.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u poseti Italiji, a glavna tema razgovora biće bilateralni, posebno ekonomski odnosi, situacija u regionu i proces evropske integracije Srbije.

Vučić će se, prema najavi iz njegovog kabineta, sastati sa predsednikom Italije Serđom Matarelom i premijerom Paolom Đentilonijem.

U intervjuu italijanskoj agenciji Ansa uoči posete, Vučić je ocenio da Italija može odigrati važnu ulogu na Balkanu i založio se za dalje jačanje veoma bliskih odnosa Srbije i Italije.

"Italija veoma dobro razume odnose na Balkanu, odlično shvata odnose Srba i Albanaca, Srba i Hrvata, odnose svih naroda u regionu", rekao je Vučić.

U intervjuu objavljenom nekoliko dana uoči njegove posete, Vučić je kazao da će od italijanskih zvaničnika tražiti savete vezano za privlačenje stranih investicija i bolje motivisanje građana Srbije za projekat evropskih integracija.

"Veoma poštujem predsednika Serđa Matarelu i premijera Paola Đentilonija. Želim da čujem šta misle o načinima za unapređenje klime za ulaganja u Srbiji i kako da bolje motivišemo naše građane u vezi sa evropskim putem Srbije", rekao je Vučić.

Predsednik Italije Serđo Matarela posetio je Srbiju maja 2015, a u septembru te godine Italiju je posetio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Vučić je u decembru 2016, u svojstvu premijera posetio italijansku regiju Veneto.

Italija je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije. Ukupan obim robne razmene u 2016. godini je iznosio 3,7 milijardi evra, pri čemu je izvoz iznosio 1,9 milijardi, a uvoz 1,8 milijardi evra, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

(Beta, 07.25.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »