Marković: Sporazum sa Fijatom je bio jedino izlazno rešenje

Beta 25.07.2017

Predsednik Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) Zoran Marković danas je rekao agenciji Beta da je sporazumom potpisanim sa rukovodstvom kompanije predviđeno povećanje zarada od 9,54 odsto.

On je objasnio da će u avgustu bruto osnovica zarade biti povećana 3,15 odsto, ali će ukupno povećanje radnici osetiti na januarskoj zaradi koja se isplaćuje u februaru 2018. godine kada će bruto osnovica za prvi razred biti 42.250 dinara, umesto sadašnjih 38.500.

Na pitanje zbog čega je onda u saopštenju Vlade bio naveden drugi, niži procenat, on nije mogao da odgovori, ali je rekao da tvrdi da će povećanje biti 9,54 odsto "jer zna šta je potpisao".

Marković je najavio da je dogovorena i isplata polovine novogodišnjeg bonusa 28.avgusta, što je polovina osnovice zarade koja sada iznosi 38.500 dinara.

Prema rečima Markovića dobijene su i garancije da će se osnovica zarade obavezno povećavati odnosno usklađivati sa projekcijom maksimalne godišnje inflacije u februaru.

Komentarišući pristajanje sindikata na uzdržavanje radnika FCA od štrajka tri godine, Marković je rekao da ako poslodavac obezbedi dobre uslove za rad i zaradu neće ni biti štrajka.

Podsetio je da je to pravo regulisano i Ustavom i Zakonom o štrajku, a Kolektivni ugovor je "slabije snage" i ocenio da to uzdržavanje od štrajka možda i neće ući u novi Kolektivni ugovor sa poslodavcem.

Marković je rekao da je potpisivanje Sporazuma sa poslovodstvom FCA bilo jedino izlazno rešenje i da u ovom trenutku nije bilo alternative.

"Ima onih koji smatraju da je štrajk trebalo da se nastavi, ali postavljam pitanje gde je onda kraj", rekao je Marković.

Kao najveći značaj potpisanog sporazuma Marković je naveo garancije FCA i Vlade da komapanija neće otići iz Kragujevca najmanje tri godine i da neće biti otpuštanja radnika.

Istakao je i značaj dogovorenog formiranja komisije koja će da se bavi preopterećenošću radnika odnosno radnim mestima gde su "poremećeni standardi".

Sa poslodavcem je postignut  i dogovor da se troškovi prevoza radnika FCA van standardnog radnog vremena nadoknađuju u dupliranom iznosu autobuske karte u javnom gradskom prevozu.

(Beta, 07.25.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »