U Danskoj ponovo pronađena jaja zagađena insekticidom

Beta 17.08.2017

Danske vlasti su saopštile danas da su dve kompanije nabavile 6,8 tona jaja i 108 kilograma omleta, odvojeno, s farmi iz Holandije i Belgije koje su umešane u skandal sa zagađenim jajima.

Danska Uprava za hranu i veterinarstvo saopštila je da ta jaja sadrže "neškodljivu količinu" insekticida fipronil, koji je za u većoj količini opasan za zdravlje ljudi.

Uprava nije navela nazive kompanija koje su nabavile jaja zagađena insekticidom.

U saopštenju piše da su te dve danske kompanije planirale da prodaju jaja i omlete kafeima i firmama za ketering, ali da su "proizvodi povučeni jer je fipronil u hrani nezakonit".

Ukupno devet kompanija u Danskoj je do sada prijavilo da su pronađena jaja zagađena insekticidom, od kojih je prva to učinila 10. avgusta.

Afera sa zagađenim jajima proširila se na 17 država.

Fipronil je organsko jedinjenje koje se koristi u veterinarskim preparatima protiv buva, grinja, parazita i krpelja, ali je zabranjeno za lečenje životinja koje se koriste za ishranu.

Svetska zdravstvena organizacija je ocenila da je fipronil u većoj količini "umereno otrovan" za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.

(Beta, 08.17.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »