Ružić: Zamrznuti konfilkt nije rešenje za Kosovo

Beta 20.08.2017

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ocenio je da unutrašnji dijalog koji je inicirao predsednik Srbije treba da ide u pravcu razvezivanja kosovskog Gordijevog čvora, ali bez priznavanja nezavisnosti Kosova.

Ružić je za list Politika rekao da je kroz ovaj dijalog potrebno sagledati realne pokazatelje stanja na Kosovu i Metohiji i mogućnosti da se, uz realizaciju Briselskog sporazuma, uvaže interesi Srba sa KiM, očuva srpska kulturna baština i uvede funkcionalna eksteritorijalnost za manastire Srpske pravoslavne crkve, koja je predviđena i Ahtisarijevim planom.

"Naravno, bez priznavanja nezavisnosti Kosova", kazao je on i ocenio da je poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog državnička, mudra i hrabra odluka, a da zamrznuti konflikt nije rešenje za Kosovo.

Na pitanje da li vladajuća koalicija optira za podelu Kosova Ružić je i potpredsednik Socijalističke partije Srbije kazao je da se ne može "govoriti o optiranju, ali da je to jedan od modela koji je legitiman".

"Ovo jeste jedan od modela koji je sasvim legitiman i uvremenjen, jer čujemo neke kritike da se sa tim kasni", naveo je on.

(Beta, 08.20.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »