Merkel želi da povrati poverenje u dizel

Beta 21.08.2017

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da mora biti povraćeno "poverenje u dizel" da bi se izbegle "zabrane saobraćanja" vozila sa dizel motorima.

"Moramo povratiti poverenje u dizel da bi se ograničio gubitak vrednosti kola o kojima se radi", rekla je Merkel.

Ona je priznala da su proizvođači "počinili velike greške od kojih su neke podložne krivičnom gonjenju" a drugi su samo "iskoristili mane" testova zagađenja, u okviru skandala sa varanjem na tim testovima koji su pogodili nemačku autoindustriju.

Merkel je navela da želi da se "očuva snažna industrija" i da se mora naći "razuman koktel" mera koje bi se nametnule tom strateškom sektoru koji zapošljava više od 800.000 ljudi.

"Osiguraćemo da ne bude zabrane korišćenja dizel vozila u nekim gradovima", izjavila je kancelarka. Nemačka vlada je početkom avgusta organizovala sastanak sa onim proizvođačima kojima je najviše u interesu da ne dođe do takvih zabrana.

Ona je rekla da "ulaže svu svoju energiju" u rešenje koje ne bi zahtevalo da "vozači plate cenu" tehničkih prilagođavanja.

Merkel nije govorila ni o kvoti električnih kola koju je predložio njen socijaldemokratski rival Martin Šulc ni o programu odbacivanja motora sa unutrašnjim sagorevanjem, što je predlog stranke Zelenih.

(Beta, 08.21.2017)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »