Pesma “Đurđevdan” nastala u vozu za Jasenovac

Pesma “Đurđevdan” nastala u vozu za Jasenovac

Vesti online subota, 28. april 2012.  
Kada su gladni i žedni Srbi, koji su na Đurđevdan u vagonima transportovani za zloglasni logor, počeli da zapomažu, jedan Sarajlija je prvi put zapevao: “Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni..."
Čuvena pesma “Đurđevdan” nastala je u “vozu smrti”, koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac, otkriva profesor Žarko Vidović, istoričar umetnosti iz Sarajeva, koji je bio u zloglasnom koncentracionom logoru 1942. godine. Naime,... »

OTKRIĆE: Pesma “Đurđevdan” nastala u vozu za Jasenovac!

Telegraf subota, 28. april 2012.  
Kada su gladni i žedni Srbi, koji su na Đurđevdan u vagonima transportovani za zloglasni logor, počeli da zapomažu, jedan Sarajlija je prvi put zapevao: “Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni..."
Čuvena pesma “Đurđevdan” nastala je u “vozu smrti”, koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac, otkriva profesor Žarko Vidović, istoričar umetnosti iz Sarajeva, koji je bio u zloglasnom koncentracionom logoru 1942. godine. Naime,... »

Đurđevdan je nastao u logoru Jasenovac

Kurir subota, 28. april 2012.  
Čuvene stihove prvi put zapevao zarobljenik u vozu koji je 6. maja 1942. prevozio zatočenike iz Sarajeva u Jasenovac na masovno streljanje
BEOGRAD - Proleće na moje rame sleće... Ove stihove je prvi put zapevao izmučeni zarobljenik u vagonu na putu za logor Jasenovac. Voz smrti je baš na Đurđevdan, šestog maja, 1942. godine, prevozio zatočenike iz Sarajeva u... »

Komentari

Komentari na drugim sajtovima

©2013 Netmark d.o.o.