Lajić najavio izmeštanje dece iz doma u Kulini

Lajić najavio izmeštanje dece iz doma u Kulini

24 Sata četvrtak, 15. novembar 2007.  
Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić najavio je danas da će sva deca biti izmeštena iz doma za retardirane osobe u Kulini, i to najpre ona najmlađa, a kasnije sva do 18 godina, i zbrinuta u druge institucije.
PREMEŠTAJ Prilikom osnivanja tog doma bilo je predviđeno da on prima samo odrasle reterdirane osobe, ali su od početka u njemu smeštana i deca, rekao je Ljajić prilikom posete Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u... »

Premijer: Nemamo logore za decu

Vlada Srbije formiraće posebnu komisiju koja će odmah napraviti izveštaj o stvarnom stanju u ustanovama socijalne zaštite za osobe sa posebnim potrebama, najavio je premijer Vojislav Koštunica.
IZJAVA Koštunica je naveo da su ga resorni ministri obavestili da su mnoge ocene iznete u izveštaju Organizacije za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju lažne. "Posebno su tendenciozne i zlonamerne optužbe da se mučenje koristi... »

Potresni dokazi o mučenju kao lečenju

Glas javnosti četvrtak, 15. novembar 2007.  
Deca, stari, bolesni i invalidi se, tvrde istraživači, vezuju za krevete, ne hrane redovno i žive u neverovatno nehumanim uslovima. Istraživači pozivaju srpsku vladu da momentalno zaustavi „zloupotrebe“, dok su srpski zvaničnici iznenađeni i pokušavaju da
BEOGRAD - Pogledala sam u krevet i videla dete koje deluje da ima 7 ili 8 godina. Negovateljica mi je rekla da ima 21 godinu i da se već 11 nalazi u instituciji. Na moje pitanje koliko često izlazi iz kreveta rekla je da on... »

Mentalno oboleli pacijenti žrtve mučenja u bolnicama

Osobe s posebnim potrebama u Srbiji su maltretirane, zlostavljane i krše im se osnovana ljudska prava, navodi se u izveštaju međunarodne organizacije „Mental Disability Rights International” (MDRI), koja je sprovela četvorogodišnje istraživanje o uslovima Pacijenti u Srbiji su zlostavljani i krše im se osnovna ljudska prava, piše u izveštaju međunarodne organizacije MDRI...
UŽAS - U izveštaju "Mučenje kao lečenje: Segregacija i zloupotreba dece i odraslih sa posebnim potrebama u Srbiji", koji je predstavljen juče, MDRI navodi... »

Laž piše dramu o ometenima u razvoju

Večernje novosti četvrtak, 15. novembar 2007.  
POSTUPCI lekara i socijalnih radnika prema štićenicima u domovima širom Srbije su - nehumani. Ova ocena izneta je u izveštaju dramatičnog naslova "Tortura, a ne lečenje", u kojem su predstavljeni rezultati četvorogodišnjeg istraživanja evropske Organizacije za zaštitu prava osoba ometenih u... »

Mučenje kao lečenje

Dnevnik četvrtak, 15. novembar 2007.  
PREMA IZVEŠTAJU MEĆUNARODNE ORGANIZACIJE ZA ZAŠTITU PRAVA OSOBA OMETENIH U RAZVOJU U SRBIJI
Deca i odrasli u institucijama za osobe sa posebnim potrebama u Srbiji su potpuno isključeni iz društva i žive u nehumanim i užasnim uslovima, ocenili su juče predstavnici Međunarodne organizacije za zaštitu prava osoba ometenih... »

IZ ISTRAŽIVANJA MDRI

Danas četvrtak, 15. novembar 2007.  
- Pogledala sam u krevetac i videla dete koje deluje da ima sedam ili osam godina. Negovateljica mi je rekla da on ima 21 godinu i da se u institucijama nalazi 11 godina. Na moje pitanje koliko često izlazi iz kreveca rekla je "nikada nije izašao iz kreveca za 11 godina" - istraživač MDRI -Kada je... »

Mučenje kao lečenje

Danas četvrtak, 15. novembar 2007.  
Nehumani uslovi za decu i odrasle s posebnim potrebama u Srbiji
Beograd - Zamislite da budete vezani za krevet samo jedno po podne, da morate da urinirate po sebi... Vezivanje ljudi ne može da se toleriše ni u jednom društvu - rekao je juče Erik Rozental, direktor međunarodne organizacije... »

Horor: Decu vezuju i muče kao u logoru

Blic četvrtak, 15. novembar 2007.  
izveštaj o ustanovama socijalne zaštite
"U Kulini nam je osoblje reklo da je šestogodišnji dečak sa dijagnozom spina bifida bio veoma agresivan prema sebi, da je pokušao da sebi pokida uvo. Primetili smo da je dečak vezan za stolicu. U Stamnici, tinejdžerka koja ne napušta krevet, primećena je kako pokušava... »

Komentari

©2013 Netmark d.o.o.