Bubalo: Informišite se o pravima

Bubalo: Informišite se o pravima

B92 petak, 14. mart 2008.

Beograd, Novi Sad -- Ministar trgovine pozvao potrošače i njihove organizacije da se aktivnije uključe u edukaciju i informisanje o svojim pravima.
Povodom Svetskog dana potrošača, Predrag Bubalo je podsetio da informisanost i edukacija o pravima potrošača spadaju u osnovne principe obuhvaćene Direktivom UN za zaštitu potrošača, kojom je obezbeđen okvir za jačanje... »

EU prvi spoljnotrgovinski partner Srbije

RTS petak, 14. mart 2008.

RTS: EU prvi spoljnotrgovinski partner Srbije
Prvi spoljnotrgovinski partner Srbije je EU, na čijem tržištu Srbija realizuje više od 50 odsto svog izvoza, izjavio je ministar trgovine i usluga Predarag Bubalo. 'Nema dileme da je u našoj spoljnotrgovinskoj razmeni partner broj jedan EU, koja je čak ispred zemalja potpisnica CEFTE, koje su u... »

Potrošači: Država štiti monopoliste

EMportal petak, 14. mart 2008.

Zakonom o zaštiti potrošača koji je Skupština Srbije usvojila 2005. godine, prava potrošača u velikoj meri su ugrožena, dok se njime najviše štite monopolisti, kaže Edina Popov. Bubalo: informisati potrošače.
Prema rečima predsednice UO Asocijacije potrošača Srbije, na tržištu u Srbiji cene su znatno više u odnosu na evropske, a da pri tom ne postoje ni informacije o kvalitetu proizvoda koji se plasiraju u prodaji.Država kontroliše... »

Komentari

14.03.2008 15:19
Veran
Vest na RTS-a:
"Poziv potrošačima da se informišu o pravima"

Donose se zakoni, lepo se piše o zaštiti prava potrošača, ali u praksi ona se veoma teško ostvaruju.
Navešću moj primer:

Prvi put sam kupio automobil marke Renault CLIO 3 u januaru 2006. godine (proizveden krajem 2005.).
Odmah na početku, uočio sam neke nedostatke: u toku vožnje neprekidno mora da se koriguje pravac, jer automobil "vuče" u levu stranu. Habanje zadnjih pneumatika je neravnomerno, tako što se to odražava više na spoljnim gazećim površinama nego na unutrašnjim. Sa novim gumama, može da se pređe (na bazi mog iskustva) oko 30.000 kilometara!!!
Dalje, automobil, u gradskim uslovima vožnje je trošio do 15 litara/100.
Bilo je još nekih nedostataka, i prvi isporučilac je vratio novac, jer je reklamaciju bila opravdana i u roku.
Da bih potvrdio onu narodnu: "Samo se budala dva puta sapliće o isti kamen", u martu 2007. godine, od drugog Renault koncesionara kupio sam opet isti model, sa istim nivoom opreme.
Očekivao sam, da su za skoro dve godine otklonjeni nedostaci koji se javljaju kada se proizvedi novi model.
Na nedostatke kod prethodnog automobila, upozorio sam novog isporučioca pre dogovora o kupoprodaji, koji mi je rekao, da je to možda bio pojedinačni slučaj (ne citiram).
Poverovao sam i preuzeo automobil, ali, sada sam bio daleko oprezniji.
Naravno, ponovili su se svi nedostaci i ja sam ponovo reklamirao svoj Renault CLIO 3. Predmet se nalazi u Republičkoj tržišnoj inspekciji u Beogradu, inspektor čini sve iz svoje nadležnosti da ostvarim svoja prava, ali, kako se meni čini mala je verovatnoća.
Da napomenem i to, da je drugi automobil u jednom slučaju pokazao ekstremno visoku potrošnju goriva u gradskoj vožnji, čak 16,60 l/100 km.
Predstavnici Renault iz Post prodaje, testirali su vozilo u mom prisustvu i za pređenih 24 km potrošnja u gradskim uslovima vožnje, je bila 12,33 l/100 km, što je daleko od deklarisane (7,6 l/100 km).
Nismo vozili 100 km., jer su se pravdali nekom žurbom!!??
Vozila iz programa Renault vozim od 1993. godine, a razlog više da ne menjam marku je bio i taj, što je Renault CLIO 3 osvojio titulu automobila godine za 2006. godinu!!!
Odgovorni iz Renault-Nissan Srbija u Beogradu (nakon upućene reklamacije), su mi čak poslali upozorenje jedne advokatske kancelarije da me mogu optužiti za protivpravno pribavljanje koristi!!!
Odgovorio sam im, da sam iskusan vozač i da lako uočavam nedostatke, da je prvi automobil do momenta zamene prešao nešto više od 27.000 km., a drugi u momentu reklamacije nešto više od 16.000 km.
Ko, normalan reklamiran automobil, sa tako malim brojem pređenih kilometara i ko još ima nerava, da dokazuje fabričku grešku, a posebno ja sa preko 55 godina, i da li
mene Renault kažnjava zato što sam se opredelio da ne menjam marku vozila.
Svesno rizikujem, da se ovo pročita, jer se u Srbiju isporučuju automobili nižeg kvaliteta (kao i sva druga roba)i da pri kupovinu novog automobila kupac uz sebe treba da ima stručni tim, čak šta više, preporučujem da prethodno o svom trošku u AMSS izvrši proveru, ako mu nešto bude sumnjivo.
Naravno, moj komentar se ne odnosi na sve proizvođače automobila.
Postoje proizvođači, koji ne dozvoljavaju nikakve propuste, po cenu da od kupaca povuku po nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada automobila, radi otklanjanja fabričke greške.
To su oni proizvođači kojima je stalo da održe visok nivo
poverenja i da zadrže svoje kupce, i ne prete im pokretanjem sudskog postupka, kao meni.
Mnogi u Srbiji, su otvorili auto salone i postoji mogućnost, da im proizvođači postavljaju nekakve uslove, i da prodavci, da bi povratili uloženi novac prihvataju ih i protiv svoje volje.
Naravno, to je samo moje mišljenje. Moj komentar ne ide na štetu pozitivnim primerima i onima koji imaju dobra iskustva, ali što se tiče mog slučaja sa zadnja dva automobila Renault CLIO 3, iza svega stojim.

Ministar trgovine i usluga, g. Bubalo je danas pozvao potrošeče da se uključe u proces edukacije i informisanja o svojim pravima, i to je razlog za ovaj moj komentar.
Pozdrav.
Pošaljite vaš komentar »

Komentari na drugim sajtovima

Add to Google
Add to Facebook
©2008 Naslovi