Libija - vesti

Keri na oproštajnoj turneji po Evropi

Novi magazin pre 1 dan
Američki državni sekretar Džon Keri sledeće nedelje kreće u oproštajnu turneju u Evropi, šest nedelja pre inauguracije novog predsednika Donalda Trampa, saopštio je večeras Stejt department.
Keri je Nemačku i Brisel - sedište Evropske unije (EU) i NATO-a izabrao za svoje poslednje putovanje u svojstvu šefa američke diplomatije. Keri, koji je u Rimu na razgovorima o Siriji i Libiji, sutra, u subotu, vraća se u... »

Lavrov i Keri u Rimu - naći rešenje za Siriju

Vesti online pre 1 dan
RTS: Lavrov i Keri u Rimu o rešenju za Siriju
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri razgovarali su o rešenju za sirijsku krizu na marginama međunarodne konferencije o mediteranskim problemima koja je održana u Rimu, saopštilo je u petak uveče rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
- Lavrov je još jednom istakao da je ključni uslov odlučna borba protiv terorističkih grupa i potvrđeno poštovanje načela političkog rešenja koja su utvrđena Rezolucijom 2254 Saveta bezbednosti UN, kroz inkluzivan međusirijski... »

Rupa u oklopu DŽIHADISTA: Za 10 meseci razoreno 160 ćelija

Blic pre 1 dan
Tunižanske sigurnosne snage razorile su 160 džihadističkih ćelija za 10 meseci ove godine, oko 45 odsto više nego tokom cele 2015. godine, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova ove zemlje.
Tunis je jedina arapska zemlja koja je postigla relativno mirnu demokratsku tranziciju od "Arapskog proljeća" 2011. godine, ali se suočava sa islamskim militarizmom, delom zbog prelivanja nestabilnosti iz Libije. U saopštenju se... »

Libija: Samoubice ubile četiri vojnika

Blic pre 1 dan
Nekoliko ženskih osoba raznelo se u samoubilačkom napadu u libijskom gradu Sirt i tom prilikom poginula su četiri libijska vojnika, a 38 je ranjeno, saopštio je portparol vladinih snaga Rida Isa.
Napad se dogodio kada je tim ženama vojska obezbedila siguran izlaz iz zgrada pod kontrolom militanata Islamske države, a kada su se približile vojnicima, aktivirale su eksplozive. Sličnom napadu je svedočio i reporter Rojtersa... »

Švicarska zaplijenila arheološke predmete iz Palmire

Al Jazeera pre 1 dan
Ženevsko ministarstvo pravosuđa navodi kako je istraga pokazala da su čuvana kulturna dobra opljačkana.
Pravosuđe Ženevskog kantona naredilo je zapljenu arheoloških predmeta iz Palmire (Sirija), Jemena i Libije, koji su se čuvali u franko lukama u Ženevi, navodi se u priopćenju objavljenom u petak. Franko luke su skladišta u kojima... »

Nije čak ni Pirova: Evo zašto u Libiji niko ne slavi kraj Islamske države

Press pre 1 dan
Libijci su pred dugo očekivanom pobedom nad Islamskom državom. Ali zašto niko ne slavi?
Suprotno od očekivanog, svet kao da nije primitio da su Libijci skoro potpuno isterali Islamsku državu (ID) sa svoje teritorije. Već mesecima lokalne milicije uz vazdušnu podršku međunarodne koalicije sužavaju obruč oko... »

Nije čak ni Pirova: Evo zašto u Libiji niko ne slavi kraj Islamske države

Newsweek pre 2 dana
Libijci su pred dugo očekivanom pobedom nad Islamskom državom. Ali zašto niko ne slavi?
Suprotno od očekivanog, svet kao da nije primitio da su Libijci skoro potpuno isterali sa svoje teritorije. Već mesecima lokalne milicije uz vazdušnu podršku međunarodne koalicije sužavaju obruč oko poslednjih jedinica ID u... »

Opkoljeni su, drže samo još 50 zgrada i žele da se bore do smrti: Poslednje uporište Islamske države u plamenu (video)

Pravda pre 2 dana
Islamska država je slomljena u Libiji. U gradu Sirtu, njenom najvećem uporištu, teroristi ID drže još samo 50 zgrada.
Njih sa tri strane napadaju paravojne formacije iz Misrate, a iza leđa im je more i NATO brodovi. Bekstvo je nemoguće, predaja nije opcija, navodno su odlučili da se bore do smrti. Možda je razlog tome što bi predaja borcima iz... »

Zadrti do smrti! Džihadisti Islamske države pružaju žestok otpor u Libiji!

Srbija danas pre 2 dana
Bore se fanatično do poslednjeg daha!
Pentagon je izjavio da IS formira svoje poslednje uporište u libijskoj luci, gradu Sirtu, kao i to da kontrolišu samo 50 objekata u dva gradska bloka, što je nekad bilo uporište ove organizacije. Portparol Pentagona, admiral Džef Dejvis je izjavio "da su oni uporni da... »

Žestoki sukobi u Tripoliju: Najmanje osam mrtvih u okršajima milicija

Blic pre 2 dana
Suprotstavljene milicije sukobile su se danas u glavnom gradu Libije, Tripoliju, a u borbama je poginulo najmanje osam pripadnika milicija, saopštila je državna agencija Lana.
U sukobima su na ulice izašli tenkovi i konvoji sa borcima suprotstavljenih grupa. Očevici javljaju da se čula paljba u južnim, centralnim i zapadnim četvrtima Tripolija. Rivalske milicije bore se za kontrolu nad gradom. Jedna... »

©2016 Netmark d.o.o.