http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Revizija – vrlo neugodna priča

Dojče vele pre 10 sati
Spor oko najavljenog podnošenja zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, izazvao je još jednu krizu u regionu. Sarajevski analitičari ocenjuju da se najavljena revizija „nepotrebno politizuje“.
Srpski zvaničnici oštro su reagovali na najavu iz Bosne i Hercegovine da će pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu biti zatražena revizija presude po tužbi protiv Srbije za genocid. Iz Beograda su poručili da je razvoj događaja u... »

NATO: Pitanje članstva Srbije nije tema

Dojče vele pre 12 sati
Poruka koju NATO stalno šalje glasi: mi smo statusno neutralni kada je reč o Kosovu i podržavamo stabilnost svih zajednica na tom području, kaže za DW predstavnik Alijanse zadužen za Zapadni Balkan Lori Voker.
DW: Uticaj Rusije na Balkanu očigledno je sve veći. Kako na to reaguje NATO, imajući u vidu neizvesnost zbog nove američke administracije? Lori Voker: Balkan vidimo kao jedan od regiona koji su od strateškog značaja za Alijansu,... »

Neko u kostimu, neko u uniformi

Dojče vele pre 13 sati
Mnogi karnevalski centri u Nemačkoj pripremaju posebne mere bezbednosti pred ovogodišnje finale tzv. „petog godišnjeg doba“ – kostimirane i vesele dane koji slede. Te mere su obimnije nego ikada.
Ljudi žele da opušteno slave – i u Porajnju i u Južnoj Nemačkoj. Ali, u mnogim gradovima će ugledati stvari koje ranije nisu bile tako uočljive. Na primer, betonske blokade ulica. Ili velike kamione koji blokiraju prilaze... »

Bundesver se povećava

Dojče vele pre 5 sati
Bundesver povećava broj vojnika. Nemačka vojska uskoro bi trebalo da ima gotovo 200.000 vojnika uz više od 60.000 civilnih lica. Planirano je i povećanje budžeta za odbranu, ali za koliko – o tome se još uvek raspravlja.
„Zahtevi koji se postavljaju pred Bundesver, veliki su kao nikada pre“, rekla je nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen obrazlažući svoju odluku o popriličnom povećanju trupa. Mnogo stranih misija, kibernetička odbrana,... »

Potisnuto sećanje na Februarsku revoluciju

Dojče vele pre 13 sati
Pre sto godina, u februaru 1917, u Rusiji je okončana vladavina carske porodice Romanovih. Međutim, većina Rusa malo zna o Februarskoj revoluciji, prethodnici dolaska na vlast boljševika.
Prema julijanskom kalendaru 23. februara, a 8. marta prema gregorijanskom, rusko društvo primorano je da se suoči sa prošlošću o kojoj je veoma teško suditi. Uobičajeno je da se povodom stotih godišnjica organizuju velike državne... »

Sedam – jednim udarcem!

Dojče vele pre 8 sati
Svet je obišla vest o otkriću porodice planeta koja kruži oko zvezde Trapist-1. Reč je o sedmorim planetama koje su slične našoj – to je odmah pokrenulo spekulacije o mogućnostima da na njima postoji život sličan našem.
Ovo nije prvi put da astronomi van Sunčevog sistema pronalaze planete slične Zemlji. Ali jeste prvi put da istovremeno pronađu toliko takvih planeta, koje uz to još i kruže oko iste zvezde. Mihael Gijon sa Univerziteta u Liježu... »

Za i protiv proterivanja azilanata

Dojče vele pre 9 sati
Nemačka država sve više potražilaca azila čiji su zahtevi za azil odbijeni, prinudno vraća u njihove otadžbine – najnoviji slučaj osamnaestorice Avganistanaca, izazvao je nove polemike.
Sinoć (22.2.) je iz Minhena za Kabul poleteo avion sa 18 Avganistanaca čiji su zahtevi za azil u Nemačkoj odbijeni. U pitanju je prinudno vraćanje – treće po redu u ovoj godini, u Avganistan. Akcija je bila propraćena protestom... »

Populisti – opijeni nacijom

Dojče vele pre 13 sati
Reći za nekoga da je populista odavno se smatra za svojevrsno političko etiketiranje. Danas svi govore i populizmu – čini se kao da živimo u populističkim vremenima. Šta je to zapravo populizam?
Duden, klasična referenca za nemački pravopis, definiše populizam kao „oportunističku politiku koja želi da pridobije naklonost masa“. Reč potiče iz latinskog: populus znači narod. U politici, populizam je borbeni poklič kojim se... »

Sumorne prognoze za srpsku opoziciju

Dojče vele pre 1 dan
Odustajanje Tomislava Nikolića od predsedničke kandidature izazvalo je nove kalkulacije u opozicionim krugovima. Ipak, male su šanse da opozicija ima jednog predsedničkog kandidata.
Male su šanse da srpska opozicija na predsedničke izbore izađe sa jednim kandidatom, a čak i da to uspe, on najverovatnije neće moći da pobedi kandidata vladajuće stranke Aleksandra Vučića. To je procena koja nije baš utešna za... »

Amnesti internešnal kritikuje Nemačku

Dojče vele pre 1 dan
Organizacija Amnesti internešnal je predstavila svoj godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu. U njemu se oštro kritkuju Nemačka i Evropska unija zbog izbegličke politike.
„Svet je 2016. postao mračniji i nesigurniji“, piše generalni sekretar Amnestija (AI) Salil Šeti u izveštaju predstavljenom u Parizu. Možda se najopasniji napad na ljudska prava sastoji u tome što političari „druge“ okrivljuju za... »

Bakir tužio Srbiju a "minirao" Bosnu!

Večernje novosti  pre 1 sat  još 83 povezane

U udesu povređeno 14 vojnika

Politika  pre 39 minuta  još 22 povezane

Zvezda "zgazila" Galatu, novi korak ka Top 8

Mondo  pre 39 minuta  još 21 povezana

Dačić: Izetbegović kao da ne želi pomirenje u regionu

B92  pre 37 minuta  još 18 povezanih

I Al Dahra u redu za PKB - kome će srpska zemlja?

B92  pre 8 sati  još 13 povezanih
©2017 Netmark d.o.o.