http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Katar spreman na kompromise

Dojče vele pre 2 sata
Spisak sa zahtevima koji su Saudijska Arabija i njeni partneri uputili Kataru pokazuje koliko je zamršena situacija u Zalivu. I iako Katar teško da može da ispuni sve te zahteve, konflikt je ipak moguće rešiti.
Spisak sa zahtevima liderima Katara zaista bi mogao da prouzrokuje velike glavobolje. On se sastoji od 13 tačaka koje bi ta mala zalivska država trebalo da ispuni ukoliko želi da i živi u miru sa susedima. Katar bi recimo trebalo... »

Izbor premijerke – stvar forme

Dojče vele pre 20 minuta
Štampa na nemačkom jeziku i danas piše o Ani Brnabić, uz česte osvrte na podatke iz njene biografije i analize političke scene u Srbiji. Utisak analitičara je da sve konce i dalje vuče predsednik Aleksandar Vučić.
„Niko neće da dovodi u pitanje kvalifikacije Ane Brnabić za funkciju šefa vlade“, piše minhenski dnevnik Zidojče cajtung: „Ova 42-godišnjakinja je svestrano obrazovana, tečno govori engleski, ima iskustvo u privredi i politici... »

Kineska demonstracija moći

Dojče vele pre 2 sata
Povodom 20. godišnjice od vraćanja Hongkonga Kini, Tajvan očekuje nove pritiske. Tajpej pomno prati kretanje kineskog nosača aviona i pokazuje sve veću skepsu kada je reč o zbližavanju sa Narodnom Republikom Kinom.
To da je Tajvan međunarodno izolovan, Jung-Sian Li osetio je prošle subote na sopstvenoj koži na aerodromu u Frankfurtu. Li, profesor tajvanskog univerziteta „Čeng-Kung“ teškom mukom je službenike „Turkiš erlajnsa“ uspeo da uveri... »

„Mnogo kasnije shvatite da je to greška“

Dojče vele pre 31 minut
Svake godine u svetu oko deset miliona devojčica stupi u brak. Maloletničkih brakova najviše je u Africi, Južnoj Aziji i na Srednjem Istoku. Ali ima ih i u Srbiji, pre svega među romskom populacijom.
D.D. iz Aleksinca ima 41. godinu i četiri braka iza sebe. Zaljubila se sa nepunih 15, iako porodica to nije odobravala: „Zaljubite se, volite nekog, a neko vam to ne odobrava. I vi onda smatrate da je brak jedini način da... »

I Nemačka snosi odgovornost za Srebrenicu

Dojče vele pre 1 dan
„Stalno svaljivati krivicu na Holanđane je jeftin izgovor. Odgovornost za Srebrenicu snosi cela Evropa, pa i Nemačka, kao i nemačka vlada“, kaže za DW bivši poslanik nemačkih demohrišćana (CDU) Štefan Švarc.
„Najkasnije nakon Goražda, koje je napadnuto godinu dana ranije, a već od Prijedora, Višegrada i mnogih drugih mesta, međunarodna zajednica je morala da zna da može da dođe do najgoreg masakra“, kaže za DW Štefan Švarc. „U... »

Bezopasni „super-komarci“?

Dojče vele pre 1 dan
Kako bi bilo genetski manipulisati komarce tako da oni ne prenose malariju? Jer – godišnje se tom bolešću zarazi oko pola miliona ljudi... Šta, međutim ako ta genetska promena krene pogrešnim putem?
Takvi super-komarci već uveliko zuje u jednom podrumu na jugu Kalifornije. Blizu njih sme da priđe samo par ljudi, a i to samo kroz dvostruka čelična vrata – da slučajno neki komarac ne bi pobegao. Komarci tipa Anopheles... »

Budžet za kulturu po političkim kriterijumima

Dojče vele pre 23 sata
Umetnici u Srbiji zvone na uzbunu: opstanak kulture je, kažu, doveden u pitanje, jer je država prvo zavezala kesu, a onda i ono malo novca što je u kesi preostalo podelila po netransparentnim i sumnjivim procedurama.
Prvi rezultati takve politike već se naziru. Specijalizovani portal za kulturu Jugoistočne Evrope „Seecult“, koji već 15 godina prati kulturu u Srbiji i često predstavlja jedini izvor informacija o dešavanjima u oblasti kulture,... »

„Samo kad je naše“

Dojče vele pre 1 dan
Desetine hiljada izbeglica iz ratova koji su pocepali Jugoslaviju još je bez svog krova nad glavom. Regionalni stambeni program novcem zapadnih donatora to polako menja. I pokazuje da je dobra saradnja u regionu moguća.
Zvuči pomalo kao jedna od onih prevara sa interneta koje nas stalno spopadaju: „Vi ste hiljaditi bla, bla... samo kliknite ovde i dobili ste kuću.“ Ali Gnjatovići zaista jesu hiljadita izbeglička porodica koja je skućena u Srbiji... »

Tviter i cenzura u Nemačkoj

Dojče vele pre 1 dan
„Tviter“ se našao u procepu između zahteva nemačkih vlasti da briše sadržaje koji su „očigledno nezakoniti“, ma šta to značilo, i ogorčenja mnogih korisnika koji su blokirani, a da to nisu ni znali.
Poslednjih nedelja je cenzura na Tviteru pojačana. Tviter je još pre gotovo četiri godine najavio kakve sadržaje će uklanjati – radilo se o pozivima na zločine svih vrsta, kriminalne aktivnosti i „jezik mržnje“. Tako je bilo i u... »

Vojne vežbe pod realnim uslovima

Dojče vele pre 21 sat
Iran i Hezbolah sve su bliži izraelskim granicama. Ali i Izrael se dodatno naoružava i utvrđuje. Čarke na Golanskoj visoravni pokazuju koliko je situacija napeta. Može li doći do sukoba širih razmera?
U ponedeljak u zoru izraelska vojska je dala znak za prestanak opasnosti. Detonacije koje su stanovnici Golanske visoravni čuli u daljini, a koje su dolazile sa sirijske teritorije, najverovatnije su imale veze s borbama između... »

©2017 Netmark d.o.o.