http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

„Javni interes je obaveza javnog servisa“

Dojče vele pre 9 sati
Pokret Podrži RTV podneo je krivičnu prijavu protiv Upravnog odbora RTV. Razlog su smene i svesno urušavanje programa pokrajinskog javnog servisa. Kakve su šanse na uspeh? Za DW govori novosadski advokat Veljko Milić.
DW: Pokret podrži RTV, koji okuplja bivše i sadašnje novinare pokrajinskog javnog servisa kao i građane, podneo je u ponedeljak ujutru krivičnu prijavu protiv Upravnog odbora te medijske kuće. Tamo su pre godinu dana nastupile... »

Pregovori mogu da počnu

Dojče vele pre 4 sata
EU može da počne pregovore sa EU o istupanju iz te zajednice. Biće to osteljivi pregovori i mnogo teških pitanja i problema koje bi trebalo rešiti. Za Brisel će pregovore voditi Mišel Barnije.
Evropska unija je završila sa pripremama za pregovore o istupanju Velike Britanije. Pregovori će, doduše, moći da počnu tek posle prevremenih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, koji se održavaju 8. juna. Barnije je... »

Bežite! Stiže Zver(ev)

Dojče vele pre 6 sati
Posle pobede Aleksandera Zvereva protiv Novaka Đokovića u finalu ATP-turnira u Rimu, nemačka štampa je oduševljena – nemački teniser ruskog porekla sa samo 20 godina spada u svetski vrh.
„Zverev, star 20 godina i jedan mesec, rođen u Hamburgu, brat tenisera Miše (29) dete dvoje bivših ruskih teniskih profesionalaca, već i sada zna da je dobar", prenosi Zidojče cajtung: „Veoma dobar. I sada to pokazuje svetu. Tako... »

Lider opozicije – nemoguća misija

Dojče vele pre 10 sati
Srbija je dobila novu političku organizaciju: Pokret „Slobodni građani Srbije“. Lider pokreta Saša Janković očekuje saradnju sa svima koji su protiv sadašnjeg režima. Može li on da se profiliše u lidera opozicije?
Solidan rezultat na predsedničkim izborima bivšeg zaštitnika građana Saše Jankovića uslovio je i formiranje novog političkog pokreta „Slobodni građani Srbije“. S obzirom na to da je pokret praktično tek osnovan, osnivači pokreta... »

Četiri teške godine za Rohanija

Dojče vele pre 8 sati
Stanovnici Irana polažu velike nade u novoizabranog starog-novog predsednika Rohanija. Neće mu biti lako ispuniti predizborna obećanja, posebno ono koje se odnosi na borbu protiv korupcije.
Uspeh umerenog iranskog političara Hasana Rohanija bi mogao biti važan korak napred: u pravcu daljeg otvaranja ove zemlje na političkom i kulturnom planu, ali i u pravcu poboljšanja u oblasti korumpiranog i izolovanog privrednog... »

Kolonijalni ambigraf

Dojče vele pre 10 sati
Neko ima društvenu moć da odmahne rukom i kaže: ignorišite crne likove u pozadini. Odsečeni udovi u afričkom kraljevstvu kralja Leopolda, feudalizam u Bosni. Sistem je tako napravljen da lica žrtava ostanu u senci.
Dragi Ivane, U doba komunizma u Centralnoj Evropi, Dvojna monarhija je izgubila istorijsku realnost i pretvorila se u sentimentalnu konstrukciju. Ohrabrena su sećanja na čudesnu sofu na kojoj je Sigmund Frojd budio san sveta.... »

Škija na crno

Dojče vele pre 7 sati
U Hercegovini se duvan uzgaja više od dva veka i donosio je mnogima hleb i život. Nekada se zvao 'žuto zlato', a danas proizvođači duvana balansiraju na tankoj liniji između zakona i kriminala.
"U mojoj porodici duvan se sadio od mojih pradedova, a u grudsko područje stigao je čak 50 godina pre vinove loze. Ali, danas je stanje u ovoj poljoprivrednoj delatnosti potpuni haos. Nekada su otkupne stanice postojale u... »

Kabul – bezbednost nije zagarantovana

Dojče vele pre 11 sati
Nakon terorističkog napada u Avganistanu u kome su ubijeni pripadnik obezbeđenja i nemačka humanitarna radnica, reporterke DW Sandra Petersman i Birgita Šilke-Gil razgovarale su sa ljudima koji žive u Kabulu.
Naš zadatak je da izveštavamo o deportovanima. Amir, Nuri, Mujtaba i Isa pričaju nam o strahu sa kojim žive u Kabulu. I upravo dok razgovaramo sa ljudima koji su vraćeni iz Nemačke, stižu užasne vesti o napadu na članove švedske... »

Uzdržano sa Trampom

Dojče vele pre 5 sati
Predsednik SAD je stigao u Izrael. Zbog te posete, ta zemlja je olakšala Palestincima prelazak na svoju teritoriju. No, i pored toga, u Tel Avivu i Jerusalimu će biti dosta tema za diskusije.
Izrael je druga stanica u okviru Trampovog putovanja. Planiran je razgovor sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, u kojem će glavna tema biti aktualna situacija na Bliskom istoku. Za utorak je planirana kratka poseta Zapadnoj... »

Nemica ubijena u Kabulu

Dojče vele pre 23 sata
Jedna nemačka državljanka ubijena je u Kabulu, a jedna Finkinja je oteta. Cilj nepoznatih napadača bili su stranci u Avganistanu, zemlji u kojoj se, od odlaska međunarodnih trupa 2014, situacija konstantno pogoršava.
Nepoznati napadači u napadu u Kabulu ubili su jednu Nemicu, saradnicu na projektima razvojne pomoći. Napad je izvršen na objekat koji služi kao prenoćište švedske nevladine organizacije „Operation Mercy“. Ubijen je i jedan... »

©2017 Netmark d.o.o.