http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Borba dve Amerike

Dojče vele pre 11 sati
Demonstracije u Vašingtonu pokazuju da je zemlja podeljena po novoj liniji: Trampova Amerika protiv ne-Trampove Amerike, piše nemačka štampa. Neki listovi analiziraju kakve veze ima Tramp sa uspesima populista u Evropi.
Lajpciger folkscajtung (Lajpcig): „U svom inauguracionom govoru Tramp je obećao vlast narodu. Sada, kada je veliki deo tog naroda na ulici, on se duri i reži u svojoj Beloj kući. 2,5 miliona ljudi – ignoriše. Zastrašujuće... »

Ka poboljšanju šizofrenih odnosa

Dojče vele pre 12 sati
Dolazak premijera BiH Denisa Zvizdića u Beograd prilika je za popravljanje odnosa dve zemlje, smatraju analitičari sa kojima je razgovarao DW. Upozoravaju da je krajnje vreme da se sa prigodnih reči pređe na dela.
Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i šef diplomatije Igor Crnadak sastaće se u Beogradu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Zvizdić je uoči posete izjavio da se nada da će razgovori imati pozitivan uticaj na... »

„Influenseri“ – prostitutke društvenih mreža?

Dojče vele pre 12 sati
Kompanije sve više koriste osobe „uticajne“ na društvenim mrežama kako bi plasirali svoje proizvode i usmerili potrošačke navike mladih u svoju korist. To je skrivena reklama koju zakon zapravo zabranjuje.
Pločice na trbuhu, izazovna stražnjica, pune usne i lepršava kosa – na društvenoj platformi Instagramu uvijek se može naći ista šablona. Prekrasne žene i zgodni muškarci koji su očito večno na nekim egzotičnim putovanjima na... »

Ko sa kim o čemu?

Dojče vele pre 14 sati
U glavnom gradu Kazahstana počinju razgovori o budućnosti Sirije pod patronatom Rusije, Turske i Irana. Posle trzavica oko liste učesnika, sada nije jasno o čemu će se uopšte razgovarati. No ima i razloga za optimizam.
Novinaru je potrebna jedna kazahstanska akreditacija, pa još jedna, pa možda još i dozvola Rusije. Teško je izveštavati iz Astane, sa najnovijih mirovnih pregovora o Siriji. Peripetije sa akreditacijom nisu bogzna kako bitne, ali... »

Erdogan želi neupućene građane

Dojče vele pre 16 sati
Turski parlament utro je put ustavnoj reformi koja bi predsedniku Erdoganu dala ogromnu moć. Konačnu reč daće građani. Seda Serdar, urednica redakcije DW na turskom, smatra da su građani o reformi površno informisani.
Ustavne promene žestoko će pomeriti odnose moći u zemlji, iako turska vlada to negira. Izmene svu moć smeštaju u ruke jedne osobe, a kontrole gotovo da nema. Predsednička funkcija na turski način – kako vladajući AKP voli da... »

„Tramp veruje sebi i porodici“

Dojče vele pre 16 sati
Novi američki predsednik sebe smatra uspešnim mužem i ocem, kaže njegova biografkinja Gvenda Bler u intervjuu za DW. „Porodicu vidi kao neku vrstu osnovne ćelije, a svi ostali su autsajderi.“
DW: Porodica igra veoma važnu ulogu za predsednika Donalda Trampa. Kakvu ulogu te porodice očekujete tokom Trampove ere? Gvenda Bler: Kako smo videli, on je veoma privržen porodici. Na taj način će nastaviti ono što oduvek radi,... »

Haradinaj bliži Hagu nego Beogradu?

Dojče vele pre 16 sati
Sve se glasnije čuje da bi Ramuš Haradinaj iz Francuske mogao da bude izručen Specijalnom sudu za zločine OVK. Rukovodilac srpskog Tužilaštva za ratne zločine Milan Petrović je za DW potvrdio da postoji ta mogućnost.
Dokumentacija je prosleđena, svako je rekao šta je imao, pa srpskim i kosovskim institucijama u slučaju Ramuša Haradinaja ostaje samo da – čekaju. Konačnu odluku o sudbini bivšeg komandanta OVK doneće francuski sud. O detaljima... »

"Ovo je dan kada vlast vraćamo narodu"

Dojče vele pre 1 dan
"Danas vlast iz Vašingtona vraćamo vama - narodu! Predugo je mala grupa u našem glavnom gradu zgrtala plodove vlasti za sebe dok je narod plaćao ceh", rekao je Tramp na početku svog prvog govora kao 45. predsednik SAD.
Na ceremoniji u Vašingtonu Donald Džon Tramp je položio zakletvu kao 45. predsednik SAD. Svoj inauguracioni govor predsednik Donald Tramp je počeo zahvaljujući se bivšim predsednicima SAD, Amerikancima i svim ljudima sveta:... »

Nameštaj iz Srbije u Kelnu

Dojče vele pre 1 dan
U Kelnu je u toku Međunarodni sajam nameštaja IMM COLOGNE. Među 1360 izlagača iz 50 zemalja sveta, Srbiju predstavljaju samo tri firme.
Da je Srbija prošle godine za proizvodnju nameštaja iskoristila 145.000 kubika drveta, koliko je izvezla za 45,3 miliona evra, mogla je imati vrednost robe u iznosu od preko 260 miliona evra. Poznavaoci drvoprerađivačke... »

SAD se opraštaju od uloge svetskog policajca

Dojče vele pre 1 dan
Novi američki predsednik stavlja interes SAD iznad svega pa i dugogodišnjih savezništava. Da bi ujedinio podeljenu zemlju, on poseže za opasnim nacionalizmom, upozorava Ines Pol iz Vašingtona.
Donald Tramp je Donald Tramp je Donald Tramp je Donald Tramp. Grdno su se prevarili oni koji su se nadali da će biznismen iz Njujorka promeniti svoj agresivni ton čim položi zakletvu kao predsednik. Prvi govor novog američkog... »

©2016 Netmark d.o.o.