http://www.politika.rs

Politika

Rast nejednakosti koči razvoj

Politika pre 1 sat
Petina stanovništva u Srbiji sa najvećim dohotkom zarađuje devet puta više od petine najsiromašnijih, i taj raspon je najveći u Evropi
Veliki rast nejednakosti ima negativne posledice po ekonomski rast i stabilnost društva, poruka je sa nedavnog predstavljanja nove internet platforme za monitoring socijalne situacije u Srbiji (MONS). U Srbiji 20 odsto... »

Ulepšavanje „naličja” avalske priče

Politika pre 1 sat
Podnožje tornja koje je do sada bilo neiskorišćeno oživeće do kraja juna
Ako ode­mo u Pa­riz, si­gur­no će­mo obi­ći Aj­fe­lov to­ranj, a u Pi­zi ne­će­mo pro­pu­sti­ti da se sli­ka­mo pred Kri­vim tor­njem. U to­me ni na­ša pre­sto­ni­ca ne za­o­sta­je za sve­tom. I mi ima­mo naš to­ranj – Aval­ski.... »

Beogradski manifest

Politika pre 7 sati
Onako kako bi u svom kraju dočekali goste, tako su predstavnici šezdesetak opština iz Srbije u Gornjem gradu Kalemegdanske tvrđave, kao u dvorištu, izneli na štandove tradicionalna jela, ručno rađene suvenire, rukotvorine, rakiju, liker, sokove… Gozbu je pratio muzički program – od frule do trube.... »

​Rusija i Kina bi da izuju SAD iz čizama supersile

Politika pre 1 sat
Prošao je samit NATO-a u Briselu: novi predsednik SAD susreo je prvi put američke vojne saveznike u Evropi, Evropljani su videli Trampa. Posle briselskog samita NATO može da odahne – njegovi dani nisu odbrojani. ALIJANSA MOŽE DA ODAHNE: Najmoćniji čovek na svetu više ne misli da je „NATO pregazilo... »

Lovac na Dražu nije zaustavio Kalabićev „Poslednji čin”

Politika pre 1 sat
Siniša Pavić, scenarista čuvene serije o hvatanju Draže Mihailovića, govori kako je, uoči emitovanja, organizovana projekcija za srpski politički vrh i kako je obaveštajac Ozne koji je vrbovao Nikolu Kalabića pokušao da promeni scenario
Državni i partijski vrh Srbije pažljivo je, u mračnoj sali Televizije Beograd, gledao dramu o hvatanju Draže Mihailovića. Godinu dana posle Titove smrti snimljena je serija o lovu Ozne na komandanta Jugoslovenske vojske u... »

Uloga umetnika je da upire prstom

Politika pre 1 sat
Vladimir Veličković je među onima čije me je delo pratilo. Napravljeni smo od istog materijala, svet koji slika odlično razumem, jer sam i sam njegov deo
Enki Bilal je uspeo ono što retko kojem strip-crtaču pođe za rukom – vinuo se u sam vrh savremene umetnosti. Njegovi crteži u poslednjoj deceniji na aukcijama su dostizali cene kakve nijedan drugi francuski umetnik nije uspeo da... »

Napad tortom je čist slepstik

Politika pre 3 sata
Otvoreno pismo Bernaru Anriju Leviju
Gospodine Levi, predstaviću se u najkraćim crtama. Posvećen sam u potpunosti filmskoj umetnosti, kao scenarista, reditelj, publicista i profesor. Za oblast filma specijalizovao sam se u Parizu. Preko trideset godina živeo sam u Sarajevu, gde sam osnovao i 25 godina... »

MMF postavio uslove za novo kreditiranje Ukrajine

Politika pre 7 sati
VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond je saopštio danas da će pustiti uplatu nove tranše zajma Ukrajini tek kada parlament te zemlje odobri reformu penzionog sistema s kojom se dugo oteže, i usvoji zakon o privatizaciji zemljišta. MMF je u saopštenju, nakon završene najnovije misije u toj ratom... »

Od kišne kapi do umetnosti

Politika pre 1 sat
Beograđanin Miloš Plavšić već godinama fotografiše prestoničke ulice kada naiđu kiša i pljusak
Period kratkih i osvežavajućih pljuskova lagano je stigao u našu prestonicu. I dok većina voli da bude aktivna po sunčanom danu i pod vedrim nebom, kreativnost Miloša Plavšića (36) dolazi do izražaja kada se oblaci naljute i... »

Valter pre Valtera

Politika pre 7 sati
Knjiga „Velimir Bata Živojinović – Valter pre Valtera” posvećena bardu našeg glumišta, koju su napisali Radoslav Lale Vujadinović i Vojislav Marjanović, predstavljena je u Jugoslovenskoj kinoteci. Sećanja na Batu oživeli su autor Vujadinović, Milan Vlajčić, filmski kritičar, Strahinja Rodić,... »

©2017 Netmark d.o.o.