http://www.vesti-online.com

Vesti online

Vaskrs, hrišćanski praznik nad praznicima: Pobeda života nad smrću

Vesti online pre 6 sati  
Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, svi pravoslavci sveta ove godine svetkuju 1. maja slaveći večni život. Prema hrišćanskom učenju, tog dana je Isus Hristos, sin Božji, vaskrsao iz mrtvih. Zato Crkva i njeni vernici ovaj praznik doživljavaju kao centralni događaj Hristove pobede nad smrću. Na osnovu Isusovog vaskrsenja ustanovljena je i hrišćanska religija.
"Ako Hristos nije vaskrsao, uzalud je propoved naša, uzalud i vera naša, besmislen i život naš", poručuje sveti apostol Pavle. Prema biblijskom predanju, sin Božji je svojom smrću ljude iskupio od praroditeljskog greha i spasao... »

"Čovek sam sebi dželat"

Vesti online pre 5 sati  
Vladika Sergije, episkop frankfurtski i sve Nemačke, povodom najvećeg hrišćanskog praznika - Uskrsa, govori za "Vesti" o smislu Hristovog stradanja i vaskrsenja u kontekstu problema današnjice i ljudske odgovornosti, kao i o misiji Crkve u savremenim uslovima.
Kakav je smisao Hristovog stradanja iz današnje perspektive i kakvo bi stradanje donelo iskupljenje sadašnjem ljudskom rodu? - Gledajući iz svih vremenskih perspektiva, smisao Hristovog stradanja je uvek isti. I ono je za... »

Probajte drevni recept iz Indije: Napitak koji leči i topi kilograme

Vesti online pre 4 sata  
Gotovo svi su bar jednom probali neki magičan napitak koji blagotvorno deluje na ljudski organizam i topi kilograme. Neko se uzda u toplu limunadu, drugima je sasi voda zakon, dok su nekima med i cimet neprevaziđena kombinacija. A Indijci se kunu u biber vodu.
Naime, kako tvrde istoričari, biber voda se koristila još u drevnoj Indiji i za nju se veruje da je magična. Veruje se da umanjuje bolove i utiče na različite zdravstvene probleme, ali i da je veoma efikasna za uklanjanje viška... »

Nea Roda: Odmor za porodicu i dušu

Vesti online pre 5 sati  
Letovanje sa dvoje male dece nikada nije lak izbor. Hiljade stvari treba da vam se poklope: blizina mora, apartman daleko od kafića i buke, plićak i plaža na kojoj nije gužva... Verovali ili ne, sve to našli smo na trećem prstu Halkidikija, Atosu, u malom ribarskom mestu Nea Rodi. Evo kako nam je bilo...
Kada smo sasvim slučajno na Fejsbuku videli fotke sa letovanja moje drugarice gde se njena deca skoro sama brčkaju u moru, nismo imali dileme da je to i naša destinacija. Nea Roda nam se svidela i pre nego što smo stigli: kao... »

Tenkovi mogu u penziju: Stiže nešto mnogo brže, pametnije i opasnije

Vesti online pre 1 sat  
Moderna borbena vozila gube bitku sa sve naprednijim oružjem, pa više ni najdeblji oklopi ne garantuju bezbednost vojnika u njima. Zato Agencija Ministarstva odbrane SAD odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku (DARPA) planira nešto revolucionarno.
Naime, eksperti DARPA osmislili su vozilo GXV-T (Ground X-Vehicle Technology), koje će biti manje, brže, mnogo lakše i tehnološki naprednije od tenka, prenosi "Raša tudej". - Istražujemo mnoga tehnološka dostignuća kako bismo... »

Spremite bogat i ukusan praznični ručak: Pečeni svinjski but

Vesti online pre 2 sata  
Ove nedelje pravoslavni vernici proslavljaju Vaskrs, najradosniji praznik. Porodica je na okupu, pa samim tim morate imati i bogatu prazničnu trpezu. Naša preporuka za današnji porodični ručak je pečeni svinjski but.
Meso operite, malo zasecite i utrljajte so. U većem tiganju zagrejte ulje, pa stavite komad mesa da se zapeče sa one strane, da porumeni. Izvadite meso i stavite ga u vatrostalnu ili glinenu posudu, pa dodajte vodu, lovorov list... »

Evo zbog čega ne možete uvek da doživite orgazam

Vesti online pre 3 sata  
Nemogućnost da doživite vrhunac može biti jako frustrirajuće. Naročito uz dosadašnja verovanja da na ženski orgazam utiču samo naš odnos i stav prema seksu. Međutim, najnovije istraživanje tvrdi da je glavni krivac za teško postizanje orgazma, zapravo, ženska anatomija.
Kod muškaraca je stvar drugačija: erekcija je pod kontrolom parasimpatikusa, dakle nije potpuno voljna radnja. To zapravo znači da je mušku erekciju, kao i ejakulaciju, priroda uredila sama. Njima od anatomije praktično ništa ne... »

Hristos vaskrse: Jaje i za putnika namernika

Vesti online pre 1 sat  
Ako na Vaskrs i nezvani gost dođe u kuću, prvo se dariva ofarbanim jajetom, jer postoji verovanje da vaskrsli Isus ide u odeći siromaška i obilazi porodice da bi iskušao milosrđe.
Kada svane dan Vaskrsenja Hristovog, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova dugo zvone sva zvona objavljujući praznik. Domaćin s ukućanima odlazi u crkvu na vaskršnje bogosluženje. Posle službe, narod se međusobno pozdravlja... »

"Balkanski snovi" jači od košmara

Vesti online pre 2 sata  
Punih pet godina je italijanski reditelj iz Berlina Đanluka Valero (50) pratio kamerom Mirču, njegovu porodicu i prijatelje i verno dokumentovao njihove snove, ambicije i sudare zapadnog sveta i balkanske tradicije.
Koliko su mlade generacije prihvatile moderan stil života, a koliko drže do običaja predaka, koliko je rat u bivšoj Jugoslaviji ostavio posledica na nove Balkance - neke su od tema koje su interesovale ovog temperamentnog... »

Da li nosači prtljaga utiču na rast potrošnje goriva?

Vesti online pre 43 minuta  
Kada krećete na put, često se desi da ne možete sav prtljag da smestite u gepek automobila. Kao logično rešenje, nameće se krovni prtljažnik. Ali, da li je to najpametnije rešenje? Jer ova opcija ima nedostatak u vidu većeg otpora vazduha a samim tim i veće potrošnje goriva.
Potreba da se višak prtljaga, ili kabasti predmeti koji se transportuju putničkim vozilom, prevezu tako što će se pričvrstiti na krov stara je gotovo koliko i sami automobili. Čim je krovna konstrukcija postala dovoljno čvrsta da... »

©2016 Netmark d.o.o.