Banke stabilne i likvidne, prioritet rešavanje problematičnih kredita

Beta 27.07.2016

Bankarski sistem u Srbiji je stabilan i visoko likvidan i kapitalizovan, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

"Rešavanje pitanja problematičnih kredita ostaje jedan od prioriteta NBS", kazala je Tabaković na prezentaciji godišnjeg izveštaja NBS o stabilnosti finansijskog sistema u 2015. godini.

Navela je da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima smanjeno u prvih pet meseci ove godine za 1,3 procentna poena i iznosio je 20,3 odsto.

Ona je istakla da je zahvaljujući pravovremenim monetarnim merama centralne banke u Srbiji održana niska inflacija, relativna stabilnost deviznog kursa i smanjene kamate na kredite.

Tabaković je navela da je dinarska štednja građana oko tri puta veća u odnosu na kraj 2012. godine.

"Dve trećine novoodobrenih kredita u 2015. godini je u dinarima, a u ovoj godini preko 70 odsto", kazala je Tabaković.

Ona je navela da ni kod jedne od 14 banaka koje obuhvataju oko 88 odsto aktive bankarskog sistema, nije utvrđen nedostatak kapitala.

Tabaković je navela da je referentna kamatna stopa snižena za 7,7 procentnih poena na četiri odsto, a da je fiskalni deficit na najnižem nivou od 2008. godine.

Kako je dodala, dinar je za 19 meseci oslabio dva odsto, a nivo deviznih rezervi je 2015. i 2014. povećan za 25 miliona evra.

Direktor odeljenja za makroprudencijalnu superviziju u NBS Vladimir Petrović rekao je da su mere NBS za smanjenje NPL-ova počele da daju rezultate, jer je od avgusta prošle godine do maja ove godine ućešće toh kredita smanjeno za dva odsto.

Podsetio je da je strategija za rešavanje NLP doneta 2013. godine i da postoje dva akciona plana.

Rešenje problema loših kredita, prema njegovim rečima, može očekivati za nešto više od šest godina.

Viceguverner NBS Dijana Dragutinović dodala je da su loši krediti u bankarskom sektoru, isto ono što je u tekstilnoj industriji škart, što se ne može u potpunosti ukloniti.

Ona je rekla da su problematični krediti, posle osam godina rastau 2015. nepromenjeni u nominalnom, dinarskom iznosu u poređenju sa 2014. godinom.

"Kao rezultat stabilnog kursa, smanjeno je generisanje novih problematičnih kredita", istakla je Dragutinović.

(Beta, 07.27.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »