Dačić: Bezbednost i stabilnost biće sačuvani

Beta 30.08.2016

Bezbednost Srbije i stabilnost regiona biće sačuvani, jer je to u interesu Srbije, izjavio je u utorak uveče ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić novinarima posle sastanka ispred Predsedništva Srbije.

Na hitan sastanak koji je u Predsedništvu počeo u 20.30 sati, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je najpre pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića, a kasnije su im se pridružili ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, kao i ministarka pravde Nela Kuburović.

Nikolić je sazvao sastanak posle poziva Upravnog odbora Saveta za primenu mira (PIK) u Bosni i Hercegovini (BiH) upućenog vlastima Republike Srpske (RS) da ne održe referendum o Danu RS .

"Detaljno smo analizirali situaciju i dogovorene su mere na zaštiti interesa. Građani mogu da budu sigurni da bezbednost neće biti ugrožena", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je dogovoreno da se sastanak sa srpskim liderima u Republici Srpskoj održi u četvrtak, kada će se dogovoriti dalji koraci.

Upravni odbor Saveta za primenu mira u BIH (PIK) je pozvao danas vlasti RS da ne održe referendum o Danu Republike Srpske i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcepljenja.

U zajedničkoj izjavi ambasadora zemalja članica PIK-a, uz izdvojeno mišljenje ruskog ambasadora, navodi se da je Ustavom BiH "nesumnjivo utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH".

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da ga apsolutno ne interesuje ni Savet za sprovođenje mira (PIK) u BIH, ni saopštenje Saveta o referendumu o Danu RS.

Referendum o Danu Republike Srpske zakazan je za 25. septembar.

(Beta, 08.30.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »