Srbija i Slovenija nemaju otvorenih pitanja

Beta 24.10.2016

Premijeri Srbije i Slovenije Aleksandar Vučić i Miro Cerar saglasili su se danas u Beogradu da u odnosima dve zemlje nema većih otvorenih pitanja i izrazili očekivanje da će obim trgovinske razmene ove godine preći milijardu evra.

Slovenački premijer je ocenio da Srbija i Slovenija imaju prijateljske i odlične političke odnose i da nema ozbiljnih otvorenih pitanja, a da se "ono što je bilo uspešno rešava".

"Važno je realizovati postojeće dogovore koji se tiču nasleđa arhivskih dokumenata, zajedničke imovine i prenosa diplomatskih i konzularnih predstavništva, da bi se te stvari uredile", rekao je Cerar na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem posle treće zajedničke sednice vlada dveju zemalja.

Cerar je rekao da se održavanjem zajedničkih sednica vlada otvaraju mogućnosti za jačanje saradnje u svim oblastima, dodajući da su na današnjem sastanku dogovoreni i naredni koraci u rešavanju pitanja o sukcesiji SFRJ.

Slovenija će, dodao je Cerar, dobiti 43 originalna međunarodna sporazuma iz Arhive Srbije, a dogovorena je i digitalizacija jugoslovenskog arhiva, što je zajedničko nasleđe.

Cerar je izjavio da će Slovenija nastaviti da pruža podršku i stručnu pomoć Srbiji na putu evrointegracija, a Vučić je Ceraru zahvalio na tome, ocenivši da je ta podrška važna jer Slovenija poznaje prilike na prostoru bivše Jugoslavije.

"Slovenija će se zalagati da vrata Evropske unije ostanu otvorena i da otvaranje poglavlja bude intenzivnije", rekao je Cerar, ocenivši da je Srbija značajan deo evropske porodice.

Cerar je kazao da je Srbija važna za stabilnost Zapadnog Balkana, očuvanje mira i privredni razvoj u regionu, kao i za savladavanje problema priliva migranata.

Slovenija će se kao članica EU zalagati da se u Briselu bolje sasluša mišljenje Srbije i drugih zemalja regiona koje nisu članice EU u suočavanju sa migrantskom krizom, rekao je Cerar, dodajući da priliv migranata i dalje predstavlja veliki izazov za Evropu.

Povodom najave Slovenije da će podići ogradu na granici s Hrvatskom, Cerar je rekao da će time sadašnja žičana ograda biti zamenjena manje opasnom panelnom ogradom, a da je glavni cilj da se uspostavi kontrola nad prilivom migranata i da se oni usmeravaju na određene tačke ulaska, gde će biti odlučivano ko može da uđe u zemlju.

"Slovenija, kao i Srbija vidi mogućnost da se poveća migrantska kriza, posebno ako ne uspe dogovor EU i Turske", rekao je Cerar i dodao da će Slovenija na granici s Hrvatskom primenjivati strog režim nadzora, kao i susedna Austrija.

"Evropska unija mora ostati otvorena i humana prema ljudima čija se prava krše u njihovim zemljama, a s druge strane mora sprečiti nelegalne prelaze da ne bi došlo do bezbednosnih problema", izjavio je Cerar.

Vučić je rekao da će Srbija i Slovenija raditi zajedno na rešavanju migrantske krize i da je Slovenija spremna da pošalje deo ljudi u Srbiju, ako bude potrebno.

Premijer Srbije je rekao da je na današnjoj sednici bilo reči o nekim manjim problemima po pitanju imovine i zaostavštine nekadašnje Jugoslavije, što će biti rešavano i u narednom periodu, dodajući da "sve ide u dobrom smeru".

Cerar i Vučić su izrazili zadovoljstvo rastom bilateralne trgovinske razmene, koja će ove godine, kako se očekuje, premašiti milijardu evra, kao i povećanjem investicija slovenačkih kompanija u Srbiji.

Oko 1.500 kompanija iz Slovenije u Srbiji zapošljava više od 25.000 radnika, a zabeležen je i rast investicija srpskih preduzenika u Sloveniji, rekli su premijeri.

Obim trgonske razmene prošle godine bio je 870 miliona evra i u stalnom je porastu od 12 do 16 odsto.

Vučić je rekao da je vrednost slovenačkih investicija u Srbiji 1,2 milijardi evra, a da su srpske komanije u Sloveniji uložile 70 miliona evra.

Premijer Srbije je rekao da je treća zajednička sednica vlada protekla još uspešnije od prve dve i da su ministri pokušali da pokriju sve sfere društvenog života, iako je prioritet dat političkim i ekonomskim pitanjima.

Na sastanku dvojice premijera bilo je reči i o izgradnji infrastrukture, bližem povezivanju Beograda i Ljubljane, razvoju sistema elektronskog plaćanja i elektronske uprave, ali i o zajedničkom organizovanju sportskih takmičenja.

Na zajedničkoj sednici vlada razgovaralo se i o saradnji u oblastima energetike, zdravstva, poljoprivrede, turizma, zajedničkom izlasku na treća tržišta, pre svega SAD i Iran, vojnoj, vojno-ekonomskoj i o vojno-obrazovnoj saradnji.

Posle zajedničke sednice potpisani su program saradnje Ministarstava kulture dve zemlje od 2016. do 2020, memorandumi o razumevanju resornih ministarstava o nastavku saradnje u oblasti saobraćaja i implementacije prioritetne oblasti Dunavske strategije, kao i o saradnji srpskog i slovenačkog Zavoda za intelektualnu svojinu, i zapisnik o predaji međunarodnih ugovora SFRJ Vladi Slovenije.

Cerar će se tokom posete Srbiji sastati i s predsednikom Tomislavom Nikolićem, a posle podne je organizovan poslovni forum Srbija-Slovenija.

(Beta, 10.24.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »