Đurić: Srbija zahteva hitno izručenje Haradinaja

Beta 13.01.2017

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da Srbija zahteva "hitno i neodložno" izručenje nekadašnjeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja Srbiji, i pozvao sve zemlje Evropske unije da poštuju međunarodno pravo i da u tom slučaju "ne donose političke odluke".

"Srbija će nastaviti sa gonjenjem svih okrivljenih za ratne zločine bez obzira na nacionalnost, Srbija poziva sve zemlje članice EU i druge zemlje da poštuju međunarodno pravo, a ne da poštuju političke odluke", rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Beogradu posle sednice Vlade Srbije povodom odluke francuskog suda da Haradinaj uslovno bude na slobodi dok čeka odluku o ekstradiciji po zahtevu Srbije.

Đurić je dodao da Srbija ne prihvata "lažnu pravdu" i to da zločini protiv Srba budu dozvoljeni ako je to u interesu velikih sila.

Đurić je dodao da obaveštava Francusku da će se Srbija odnositi prema njenim poternicama onako kako se ona bude odnosila prema poternicama Srbije koje su u Interpolu.

On je rekao da će Srbija nastaviti da goni one koji su počinili "zločine protiv prava i pravde", "makar Srbija bila ostrvo u Evropi"

Đurić je iz dokaza protiv Haradinaja pročitao da je naložio zlostavljanje i zatvaranje civila, da je silovao jednu ženu i tukao je, i da su pripadnici OVK ubili bebu od 14 dana.

"Da li je glava dvonedeljne bebe koju su ubili zločinci i teroristi nedovoljan razlog da ga izruče Republici Srbiji..? Da li je moguće da puštamo na slobodu čoveka koji je odgovoran za ubistvo dece, da li je moguće da to neko radi da bi se našao izgovor za one koji su 1999. izvršili agresiju na Republiku Srbiju? Da li je to opravdanje za zločinačku politiku?", upitao je Đurić.

On je pitao i da li se međunarodna zajednica bori za vladavinu prava, ili štiti one koji se zalažu za politiku sile.

"Da li je moguće da Srbiji neko nešto prebacuje zato što traži Haradinaja i da joj neko prebacuje za poglavlje 23 i 24?", rekao je Đurić.

On je upitao i da li je u redu zanemarivati ratne zločine, a tražiti one "koji su porušili nekakve barake".

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović rekla je da su sve države-članice Interpola obavezne da postupaju po poternicama te organizacije, i da se nada da će Francuska u što kraćem roku izručiti Haradinaja.

Dodala je da nije moguće pozivati se na to što je Ramuš Haradinaj oslobođen pred haškim Međunarodnim sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, jer se Haradinaju pred Haškim tribunalom sudilo za dela počinjena u septembru 1998. godine, dok ga Srbija tereti za jun 1999. godine.

Haradinaj je uhapšen 4. januara po nalogu Srbije iz 2004. zbog sumnje da je 1998. i 1999. počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima.

On je u četvrtak pred sudom u gradu Kolmaru ocenio da su optužbe Srbije koja ga tereti za ratne zločine  -  političke.

Haradinaju je 2012. suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je oslobođen svih optužbi.

(Beta, 01.13.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »