Vučić završio hitan sastanak s Federikom Mogerini

Beta 18.01.2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica EU Federika Mogerini završili su hitan sastanak u Davosu na kojem su razgovarali o stanju na Balkanu i o odnosima Beograda i Prištine.

Vučić je novinarima u Davosu rekao da je Federika Mogerini apelovala na smirivanje tenzija i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, i rekla da je mir najvažnije dostignuće.

Premijer Srbije je rekao da veruje da će se uz pomoć EU i svih međunarodnih subjekata smiriti napetost u regionu i da je zahvalan Federiki Mogerini zbog angažovanja.

Vučić je u razgovoru ponovio svoje stavove o porukama iz sedišta NATO-a o delovanju kosovske policije na severu Kosova, navodeći da je to "pokušaj da se formom zamagli suština", i da o tom delovanju postoji usmeni dogovor.

"Ja sam rekao da kao predsednik Vlade Srbije imam samo jednu stvar: da ne podnosim tu vrstu zamena teza u kojoj ceo svet priča tobož o vozu, a voz niko od Albanaca nije ni video. Voz apsolutno nijedan Albanac nije mogao ni da vidi, ni da čuje, ali su zato svi Srbi na severu Kosova mogli da vide 17 oklopnih vozila i duge cevi", rekao je premijer Srbije posle sastanka s visokom predstavnicom EU koji je jutros hitno sazvan za 15.30 sati.

Istakao je da se problemi ne rešavaju "dugim cevima" i da je Srbija uvek spremna za razgovor, i da joj ne treba nijedan problem.

Zvaničnici NATO u Briselu ranije danas su agenciji Beta rekli da "Briselski sporazum iz 2013. godine, na koji se poziva Srbija, ne obuhvata policijske snage" Kosova i da "kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odobrenje za upućivanje svojih policijskih snaga širom Kosova". Oni su to rekli povodom tvrdnji da je pisanim aktom kao delom Briselskog sporazuma predviđeno da kosovske vlasti moraju da traže saglasnost od Kfora za slanje policijskih a ne samo bezbednosnih snaga na sever Kosova.

U izjavi novinarima u Davosu, Vučić je ranije danas rekao da su u dijalogu Beograd-Priština samo dva sporazuma u pisanoj formi, odnosno da je dva puta nešto potpisano, dok je "sve ostalo je postizano kao usmeni sporazum".

"I ono što smo postizali za Kosovsku Mitrovicu, za most, postizali smo u usmenoj formi. I ono što smo postizali za Telekom, do konačnog, rekao bih, parafa, sve je bilo u usmenoj formi. Ali šta ćete kad neko suštinu pokušava da zamagli formom, onda uvek dođete u takav problem. Ali sve u svemu, uveren sam i negde siguran da ćemo ostati stabilni i čvrsti kao kamen jer će to značiti ekonomski uspeh Srbije i bolji životni standard", rekao je Vučić.

Vučić učestvuje na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, koji traje do 20. januara.

(Beta, 01.18.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »