U maju kreću radovi na pruzi Beograd-Budimpešta

Beta 21.02.2017

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje da će radovi na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta u Srbiji početi u maju.

Na pitanje novinara da li se očekuje usporavanje tog projekta, jer Evropska unija ispituje plan izgradnje te pruge, Mihajlović je rekla da očekuje da taj problem bude rešen i da je Srbija do sada ispunila sve obaveze, "pa čak i više od toga". 

Ona je na konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture u Beogradu dodala da Mađarska planira da reši taj problem tako što će osnovati zajedničko preduzeće i to će predstaviti Evropskoj uniji.

"To je pitanje članica Evropske unije, a to je Mađarska, i njihovih odnosa sa EU. U smislu da li oni poštuju evropske zakone o javnim nabavkama", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je Srbija u stalnoj komunikaciji sa Evropskom unijom i Evropskom komisijom, još od početka razgovora o tome projektu, i da im daje informacije o tome šta se radi.

"Srbija nije ništa prekršila, sve smo uradili kako treba. Nismo imali nijednu zamerku", rekla je Mihajlović.

Evropska unija ispituje plan izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, u okviru kineskog železničkog projekta "Jedan pojas, jedan put", zbog mogućeg nepoštovanja evropskih propisa, objavio je juče Fajnenšel tajms.

Evropski zvaničnici izjavili su za taj list da se ispituje finansijska održivost 2,89 milijardi dolara vredne pruge i da li se time krše zakoni EU prema kojima za velike saobraćajne projekte moraju da budu raspisani javni tenderi.

Govoreći o ekonomskim pokazateljima ministarka je rekla da je plan da se udeo građevinarstva u brutodruštvenom proizvodu  Srbije sa 5,1 poveća na najmanje sedam odsto.

Ona je na konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture u Beogradu rekla da kada je postala ministarka građevinarstva taj udeo bio 4,4 odsto.

Na pitanje novinara zašto se u nagradnoj igri dodeljuju stanovi u zgradi u Ulici Vojvode Vlahovića, gde se vodi 49 upravnih postupaka, a stanari su podneli i krivične prijave zbog sleganja zemljišta, pucanja zidova i drugih problema, Mihajlović je rekla da će tražiti dokumentaciju i proveriti te stanove.

U nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi" biće dodeljeno šest stanova, četiri u naselju braće Jerković, jedan u naselju "Stepa Stepanović" i jedan u budućem "Begoradu na vodi".

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović predložila je danas da Komisija koja sprovodi nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi" poseti stanove Građevinske direkcije Srbije, koji će biti dodeljeni pobednicima, i utvrdi da li oni odgovaraju standardima nagradne igre.

Ona je istakla da ukoliko Komisija utvrdi da stanovi nisu adekvatni, Građevinska direkcija iz svog fonda treba da izdvoji druge stanove.

Gradski menadžer Goran Vesić je na istoj konferenciji izjavio je da je glavni cilj da u Beogradu bude što više investicija, i da je u januaru ove godine potpisano 150 ugovora, što znači više novih gradilišta.

Po njegovim rečima, samo prošle godine otvoreno je 500 gradilišta, od čega 69 gradskih, a najveći je projekat "Beograd na vodi".

Dodao je i da je u završnoj fazi i izbor partnera za javno-privatno partnerstvo za uređenje deponije u Vinči što će koštati 250 miliona evra.

"Ostale su četiri firme u najužem krugu, a tokom prve polovine ove godine ćemo imati partnere", rekao je on.

Organizator Druge srpske konferencije o razvoju sektora nekretnina i infrastrukture je TGI Group International.

(Beta, 02.21.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »