Završen prvi Telenorov hakaton za korisničku podršku

Beta 26.02.2017

Timovi "I like big bots", "Chumbawamba" i "T-800" pobednici su prvog Telenor "Hakatona", objavljeno je danas posle tog "maratona" u programiranju, održanog u subotu, 25. februara.

Mladi i talentovani programeri imali su zadatak da za 12 sati naprave funkcionalni prototip "Fejsbuk četbota" (Facebook chatbot) koji bi se koristio kao dodatni kanal korisničke podrške.

Učesnicima takmičenja kompanija je otvorila vrata svog "Digital Districta", posebnog prostora u kojem rade zaposleni u Telenoru.

Takmičenje su otvorili "haker" Zoran Kesić i Kai Gulbrandsen, izvršni direktor Tehnike kompanije Telenor.

Kesić i prva ekipa "Njuz neta" zabavljali su učesnike pričama o kompjuterskom znanju i počecima.

Na Telenor "Hakaton" prijavilo se 30 timova sa ukupno 100 programera, od čega je u uži izbor ušlo 14, sa 42 programera.

Održane su i radionice koje su im pomogle da svoja rešenja predstave na najbolji mogući način.

Telenor je objasnio da se potrebe tržišta brzo menjaju, i da su korisnicima potrebni novi proizvodi i usluge, te je zato priređen "Hakaton" s temom "Fejsbuk četbota".

"Telenor podržava razvoj tehnološke kreativnosti radi unapređenja digitalnog iskustva korisnika, uz mogućnost primene u Telenorovom sistemu podrške korisnicima", rekao je Slobodan Tomić, menadžer za razvoj IT sistema okrenutih korisnicima te firme.

"Danas smo okupili mnogo spretnih mladih ljudi kako bismo videli šta možemo da uradimo za budućnost. Uzbuđeni smo što ćemo moći da razvijemo neke ideje i prototipe koje ćemo koristiti u našem sistemu", dodao je Kai Gulbrandsen, izvršni direktor Tehnike Telenora.

U okviru  takmičenja timovi programera koji su imali dva do četiri člana, trebalo je da za 12 sati razviju funkcionalni prototip aplikacije "Fejsbuk Mesindžer četbot" (Facebook Messenger chatboot).

"Četbot" je sledeći korak u razvoju veštačke inteligencije. To je kompjuterski program koji simulira ljudski razgovor na osnovu unapred pripremljenih odgovora, reagujući na unapred određene reči.

Ti programi se koriste kao dodatni kanal komunikacije s korisnicima kompanija.

Direktorka Telenora u Srbiji Ingeborg Ofsthus je posetila takmičare i rekla im da je glavni cilj ove akcije Telenora da upozna mlade i talentovane ljude.

"Neverovatno je da možemo mnogo toga da naučimo iz ovakvog načina rada i mislim da je ovo odličan način da se povežemo sa ovim mladim i talentovanim ljudima i, ko zna, možda ćemo u budućnosti i raditi zajedno" rekla je Ofsthus.

Sve video priloge sa ovog događaja možete preuzeti OVDE

(Beta, 02.26.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »