Agencija Moody’s povećala kreditni rejting Srbije na Ba3

Beta 18.03.2017

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Mudis (Moody's) povećala je kreditni rejting Srbije sa "B1" na "Ba3" uz stabilne izglede za dalje unapređenje kreditnog rejtinga, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kako se navodi, ta agencija povećala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti, a povećanju kreditnog rejtinga doprineli su, pre svega, ostvareni rezultati fiskalne konsolidacije, implementacija strukturnih reformi, bolji od očekivanih izgledi ekonomskog rasta i obezbeđena cenovna stabilnost, kao i unapređenje institucionalnog okvira i napredak u pregovorima sa Evropskom unijom.

Prema navodima agencije, zahvaljujući uspešno sprovedenoj fiskalnoj konsolidaciji ostvaren je primarni suficit budžeta prvi put od 2005. godine, a putanja rastućeg učešća javnog duga u BDP-u je preokrenuta.

Fiskalni deficit od 1,4 odsto BDP-a, bio je znatno ispod prvobitno planiranog od četiri odsto, kao i ispod kvantitativnog kriterijuma postavljenog aranžmanom sa MMF-om.

Agencija za naredni period predviđa postepen nastavak smanjenja fiskalne neravnoteže i učešća javnog duga u BDP-u, čemu će doprineti bolja naplata poreza i niže učešće troškova rada javnog sektora u BDP-u, uprkos povećanju plata u delu javnog sektora ove godine.

Kada je reč o aktivnostima i rezultatima iz nadležnosti NBS, agencija ističe očekivanje da će postignuta cenovna stabilnost biti održana u narednom periodu.

Navedena je i ocena da je povećana upotreba lokalne valute i da se očekuju da će niska i stabilna inflacija nastaviti da doprinosi rastu stepena dinarizacije, kao i da se rezultati Strategije dinarizacije koju sprovode Narodna banka Srbije i Vlada ogledaju u rastu učešća dinarskih depozita privrede i građana u ukupnim sa 19,3 odsto u 2012. na oko 29 odsto u 2016.

Implementacija strukturnih reformi, prema navodima agencije Mudis (Moody’s), povećava otpornost domaće ekonomije na šokove, uz ocenu da će eksterna ranjivost domaće ekonomije ostati niska.

(Beta, 03.18.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »