Nikolić otkrio spomen-ploču srpskim majkama u Beogradu

Beta 24.03.2017

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkrio je danas, povodom 18. godišnjice početka agresije NATO na Saveznu republiku Jugoslaviju, spomen-ploču srpskim majkama u Domu vojske u Beogradu.

Obraćajući se okupljenima, Nikolić je kazao da su majke "nezaobilazni deo povesne priče o stradanju, pobedi i uzdignuću Srbije kroz čitavu njenu prošlost".

"Svake godine na ovaj dan sećamo se žrtava bomardovanja i u tišini, plamenom sveće, obasjavamo imena nevino stradalih vojnika, civila, dece. Ali ovaj datum od danas ćemo pamtiti i kao dan kada je otkrivena spomen-ploča svim našim majkama, i onim čija deca, koje su rađale dok su na Srbiju padale prve bombe, danas slave punoletstvo", kazao je Nikolić.

Po njegovim rečima, spomen-ploča na nekadašnjem Ratničkom domu predstavlja "simbol naše zahvalnosti majkama koje su hiljadama godina rađale državnike i junake, koje su vodile zemlju kad nije imao ko, bile ratnice i heroine ali pre svega i uvek majke koje su sačuvale kuću, sačuvale Srbiju, sačuvale život".

"Nikada se nećemo dovoljno zahvaliti, dovoljno odužiti hrabrim, odvažnim ženama koje su pisale istoriju Srbije onako kako samo majka ume", naveo je Nikolić.

Direktor Medija centra "Odbrana" Stevica Karapandžin kazao je da se spomen-pločom odaje priznanje svim majkama koje su tokom istorije Srbije podnele "veličanstvenu žrtvu".

"Njihova deca heroji ginula su mučeničkom smrću braneći Srbiju ali ni one nisu ništa manje stradale. Da nije bilo njih, ne bi bilo ni Miloša Obilića, Milana Toplice, Stevana Sinđelića, Milunke Savić, Milana Tepića, Milenka Pavlovića, Zorana Radosavljevića. Zato je srpska majka najveći heroj", naveo je Karapandžin.

Autor bronzane spomen-ploče je Mirko Mrkić Ostroški a na njoj su prikazani likovi majke Svetog Save, majki sa Kozare i Kosova i Metohije, kao i likovi kneginje Milice, Milunke Savić, Dijane Budisavljević.

(Beta, 03.24.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »