Luka Maksimović: Nova generacija dolazi (VIDEO)

Beta 27.03.2017

Uoči predsedničkih izbora u Srbiji u nedelju, autor političke parodije je prava zvezda: Luka Maksimović, 25-godišnji student koji se nudi da postane sledeći vođa, a slavu i podršku javnosti osvojio je nastupajući kao neotesani političar, u belom odelu, s previše nakita i s konjskim repom, piše danas agencija sošiejted pres (AP).

Vodeći kampanju "kao ljigavi, glasan lik koji daje sumanuta obećanja, a čiji trijumf je prorekla jedna vračara, Maksimović je pridobio mnoge u krizom pogođenoj Srbiji koju muče politička korupcija i koja je željna novih lica i ideja".

Istraživanja javnog mnjenja su predvidela da Maksimović u nedelju može da dobije oko 11 odsto glasova, "zaostajući za moćnim populistom, premijerom Aleksandrom Vučićem, ali daleko nadmašujući nekoliko drugih uglednih kandidata".

Ovo je, kažu analitičari, već ogroman uspeh za novajliju sa oskudnim političkim iskustvom, bez infrastrukture i tankih sredstava.

"To je samo moja harizma", rekao je taj student komunikacija za Asošiejted pres. "Građani su toliko željni da me vide, da moram da se nenajavljeno ušunjam, da bih izbegao ogromne gužve koje me napadaju".

Vučić, favorit, nada se da će dobiti više od 50 odsto glasova u nedelju kako bi izbegao drugi krug predsedničkih izbora 16. aprila. Njegov status ne ugrožava Maksimovićev preterani alterego, nazvan "Ljubiša Preletačević - Beli". U trci je ukupno 11 kandidata.

"Belog" su prošle godine stvorile mlade šaljivdžije za lokalne izbore u Mladenovcu, "posivelo bivše industrijsko čvorište u blizini Beograda", objašnjava AP.

Jašući belog konja, okružen lažnim telohraniteljima, "Beli" i njegova grupa građana "Samo jako!" brzo su postali senzacija, privukavši 20 odsto glasova, odnosno 12 mesta u lokalnoj skupštini.

Godinu dana kasnije, Maksimović kaže da pometnja na političkoj sceni Srbije znači da je došlo vreme za "Belog" na državnom nivou.

"Definitivno nešto nije u redu u ovoj zemlji ako nerealna osoba može pokrenuti tolike mase", rekao je on.

Ankete upozoravaju da je popularnost "Belog" nestabilna, mada je veoma upadljiva. Gde god da se pojavi, ljudi odmah hrle oko njega tražeči fotografije i autograme, neki mu se obraćajući kao "gospodine Predsedniče".

Video-snimci "Belog" kako radi sklekove, jede sirovo jaje ili gazi kroz šumu kao prorok, hit su na društvenim medijima, "u oštrom kontrastu s dosadnim, predvidivim promotivnim materijalom drugih predsedničkih kandidata", piše AP.

U subotu Maksimović je pokrenuo svoj "Beli karavan", kampanju putovanja po istorijskim selima Srbije, a popeo se i na veliki beli mermerni spomenik srpskog heroja iz 19. veka - Karađrođa, podigavši ruke visoko i uvikujući preko zvučnika: "Krećem da spasem ovaj narod".

Zatim je otišao da osemeni kravu u obližnjoj farmi, dok je govorio "o čudu stvaranja".

"Po prvi put, imamo autsajdera s rejtingom" na izborima u Srbiji, rekao je stručnjak za istraživanje javnog mnjenja Srđan Bogosavljević, prenosi AP.

"Mnogi ljudi, posebno mladi, žele da izraze gađenje nad politikom", rekao je Bogosavljević. "To gađenje je našlo odgovor u kandidatu koji kaže da će se obogatiti i krasti, time poručujući da je politika laž".

Nikola Matijaševic, 21-godišnjak iz Orašca, smatra da bi "Beli" bolje od svojih prethodnih vođa znao kako pokrenuti zemlju.

"Većina mladih obožava Belog, i većina nas će glasati za njega", rekao je Matijašević za AP. "Dosta nam je penzionera na najvišim položajima - pogledajte gde su nas doveli".

Maksimović se šali da će njegov prvi potez kao novog predsednika Srbije biti da se oženi svojom devojkom, Majom Janić, da bi ona postala "prva dama".

Njegova poruka ostalim kandidatima je: "Samo polako kada izgubite od Belog! To je normalno. Nova generacija dolazi".

(Beta, 03.27.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »