Proces izlaska Britanije iz EU okončaće do 2019. godine

Beta 29.03.2017

Bivši ambasador Srbije u Londonu Dejan Popović izjavio je danas da će se proces izlaska Velike Britanije iz EU okončati do 2019. ili koji mesec kasnije i da to neće uticati na Srbiju.

"Do tada će se naći ravnoteža i kada Srbija bude pristupala EU, taj problem će biti negde sklonjen u stranu", rekao je Popović za RTS.

On je dodao da Britanija izlaskom neće prestati da igra političku ulogu u svetu, u Evropi a pogotovo na Balkanu. "Biće vojno, obaveštajno, ekonomski prisutna, jer ona je stalni član Saveta bezbednosti UN", naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, EU je redak zajednički imenitelj državama na Balkanu. "Sigurno da je jedan od retkih zajedničkih imenitelja za sve balkanske zemlje težnja da budu u EU. Kada bi taj faktor otpao, verovatno bi prostor za konfliktaciju bio širi", kazao je Popović.

On je  rekao da se postavlja pitanje kakva je cena izlaska Velike Britanije iz EU. "Kako s jedne strane da Britanija zaštiti svoj interes, da ima pristup jedinstvenom evropskom tržištu, a da pritom ne plaća sve one obaveze, a EU će gledati da to ne dopusti i tražiće neke koncesije za sebe u tim pregovorima", rekao je Popović.

On je naveo da je teško očekivati da će Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je druga po snazi država u  Evropi, prihvatiti da bude izolovano ostrvo i da EU neće želeti da prekine odnose sa njom.

Popović je podsetio da je prvi slučaj napuštanja, tada Evropske ekonomske zajednice, bio 1985. godine kada je napustio Grenland.

"I oni su imali referendum i doneli odluku da istupe. Sada je taj proces uređen Lisabonskim ugovorom, i u suštini pokrenut je jedan postupak koji je oročen na dve godine. Ukoliko se ne postigne sporazum, onda automatski nastupa istupanje Britanije iz EU", rekao je Popović.

Dodao je da član 50 dopušta mogućnost da jednoglasnom odlukom taj rok bude produžen za još neko vreme.

(Beta, 03.29.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »