Zahtevi studenata: Smena Vučića, fer i slobodni izbori

Beta 10.04.2017

Studenti koji organizuju proteste u celoj Srbiji saopštili su danas da "traže kompletnu smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, ukidanje diktature". 

"Zahtevi su: ukidanje diktature i kompletna smena političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Fer i slobodni izbori, kao osnovni preduslov za sprečavanje uvođenja apsolutističke vlasti u Srbiji. Traži se: momentalno uređivanje biračkog spiska, smena članova RIK-a i REM-a, obezbeđivanje jednakog pristupa medijima svim kandidatima, strogo sankcionisanje kupovine glasova i ucenjivanja glasača, uvođenje obaveznog TV duela, javnost finansiranja političkih kampanja", navodi se u saopštenju poslatom agenciji Beta mejlovima iz Studentskog pokreta Novi Sad i iz Protesta "Protiv diktature".

Dodali su da traže nezavisnu proveru regularnosti proteklih predsedničkih izbora i krivičnu odgovornost svih odgovornih kako za neregularnu kampanju, tako i same neregularnosti tokom glasanja i brojanja glasova.

Studenti zahtevaju i slobodu medija, smene odgovornih urednika RTS-a i RTV-a, kao i oštro sankcionisanje urednika svih medija koji krše medijske zakone i Kodeks novinara Srbije.

Studenti zahtevaju i momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima.

"Tražimo decentralizaciju, odnosno premeštanje političke moći na lokalni nivo i veće učešće običnih ljudi u donošenju važnih odluka za društvo, direktno biranje lokalne vlasti", navodi se u zahtevima.

Studenti zahtevaju i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, zaštitu prava i poboljšanje statusa svih radnika, izmene Zakona o radu u cilju hitnog poboljšanja položaja radnika, osiguravanje njihovih prava kao i hitno povećanje minimalne cene rada.

Oni traže i aktivnu borbu za zaštitu radnika na crno, sezonskih, privremeno i povremeno angažovanih radnika, i drugih radnika pogođenih težim oblicima eksploatacije.

"Zahtevamo i zaštitu životnog standarda stanovništva, ukidanje nezakonitog smanjenja penzija i plata, reformu i poboljšanje sistema socijalnih davanja, agrarna reforma i povećanje subvencija seoskim domaćinstvima, revizija sporazuma sa MMF-om, sprečavanje dalje privatizacije javnih preduzeća", navodi se u zahtevima.

Studenti zahtevaju i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

"Mi, studenti i studentkinje, zajedno sa radnicima, đacima, seljacima, penzionerima i svim ostalim nezadovoljnim ljudima Srbije koji već danima protestuju na ulici, ovim putem želimo da istaknemo naše zahteve i pozovemo sve koji se sa njima slažu da zajedno uđemo u borbu za njihovo ostvarenje", piše u zahtevima koje su naveli Studentski pokret Novi Sad i Protest "Protiv diktature".

(Beta, 04.10.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Regioni, najnovije vesti »